Svět knihy (po)čítá se Slovenskem a nebojí se poezie

Praha - Obě hlavní témata 19. Světa knihy mají jedno společné - o existenci poezie a slovenské literatury čeští čtenáři vědí, současné autory a díla ale příliš neznají. Alespoň částečně by to chtěl změnit letošní ročník veletrhu a literárního festivalu, který se koná od 16. do 19. května na Výstavišti v Praze-Holešovicích. A nehostí jen básníky a slovenské literáty.

Na bezmála třech tisících metrech čtverečních najdou příznivci literatury 339 vystavovatelů ve 192 stáncích, jeden z nich bude patřit i České televizi, která je partnerem Světa knihy. Na festival by mělo dorazit 705 účinkujících. Mezi nimi americký spisovatel Robert Fulghum, britský humorista Stephen Clarke, maďarský autor Péter Eterházy či Poláci Michal Witkowki a Mariusz Szczygieł. „Zmínila bych i čínského disidenta Liu I-wua, kterému vychází knížka Hovory se spodinou, přijíždí francouzský spisovatel Alexis Jenni, jenž představí knihu Francouzské umění válečné,“ doplnila ředitelka Světa knihy Dana Kalinová.

Dana Kalinová, výkonná ředitelka Světa knihy: „Takové akce, jako je Svět knihy, jsou důležité kvůli propagaci četby a stálého posilování vztahu k literatuře, upozorňování, co vychází v té české i světové. Pro návštěvníky je to pozvánka do obývacího pokoje s velkou knihovnou, kde si dokonce mohou sednout do křesla a setkat se se svými spisovateli. Takto se snažíme celou akci připravovat.“

Nejvíce autorů (více než čtyřicet) přijede ze Slovenska, které je čestným hostem letošního ročníku. Program s mottem „(po)čítajte s nami“ zahrnuje autorská čtení, výstavy i debaty. Důvodem pro výběr Slovenska jako hlavní země letošního festivalu je výročí dvaceti let od rozdělení republiky, sté výročí od narození spisovatele Dominika Tatarky a 1150 let od chvíle, co Cyril a Metoděj přinesli na Velkou Moravu základ jazyka, který Češi a Slováci dodnes používají. „Slovenská literatura přichází k českému publiku tak trochu jako z pohádky - ani pěšky, ani na koni, ani nahá, ani obelčená. Suma sumarum: tak trochu známá, a zároveň i dost neznámá. A to navdory tomu, že naše literatura, naše kultura a náš jazyk byly po století náš jediný, řekněme, stát,“ domnívá se Miroslava Vallová z Literárně informačního centra Bratislava, které slovenskou prezentaci připravilo.

Svět knihy 2013
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

O nic menší pozornost než Slovensku bude letos na Světě knihy věnována poezii. Tuzemští i zahraniční básníci, performeři a představitelé slam poezie se pokusí veršotepectví přiblížit klasickou recitací, ale i ve filmu, audionahrávkách a ilustraci, to vše v Laterně poetice. A také na open air koncertu Básníci v notách, kde zazní zhudebněné básně v podání Vladimíra Mišíka & ETC či Jana Buriana. „Poezie se k nám může dostávat různými způsoby a na to právě chceme upozornit tématem o rozmanitých cestách poezie,“ dodala Dana Kalinová.

Další programové okruhy se věnují bestsellerům - vystavující nakladatelé ty své připomenou na společné výstavě, blogům zaměřeným na literaturu, již tradičně současným německy píšícím autorům v části Das Buch a také antikvářům, kteří, stejně jako loni, připravili pro návštěvníky společný „supermarket“. 

V rámci Světa knihy bude opět vyhlášeno několik literárních cen, mezi nimi Cena Jiřího Ortena pro autory do třiceti let, a i jedna anticena, udělovaná Obcí překladatelů. A jako v předchozích ročnících nejde ani v tom letošním jen o knihy v tištěné nebo elektronické podobě - už probíhající Svět knihy ve filmu a Svět knihy na jevišti upozorňuje na snímky a inscenace inspirované literárními díly.

Vydáno pod