Youssou N'Dour a Kaija Saariahová získali Polar Music Prize

Stockholm - Prestižní švédskou hudební cenu Polar Music Prize získala Kaija Saariahová, skladatelka komorní hudby a oper z Finska a senegalský zpěvák Youssou N'Dour. Cenu mu v srpnu předá švédský král Carl XVI. Gustaf. Polar Music Prize založil v roce 1989 Stig Anderson, někdejší manažer Abby, uděluje se každoročně interpretům klasické hudby a popu a je dotováno milionem švédských korun (více než tři miliony korun českých) pro každého umělce.

Reportáž Michaly Komrskové (zdroj: ČT24)

Píseň 7 Seconds si svého času zpíval celý svět. Youssou N'Dour a Neneh Cherry za ni společně dostali vůbec první cenu MTV. Do sbírky ocenění nyní senegalský umělec a politik získal další slavnou cenu, švédskou Polar Prize.

„Jsem velmi poctěn, že jsem Polar Music Prize získal. Jsem potěšen, že jsem se mohl připojit k tolika skvělým muzikantům,“ komentuje svůj úspěch N'Dour, který na jednom pódiu vystupoval třeba s Brucem Springsteenem, Tracy Chapmanovou nebo Peterem Gabrielem.

Za aktivity v oblasti lidských práv jej americký časopis Time v roce 2007 zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí světa. Před dvěma lety získal čestný doktorát americké university Yale „za neobyčejný hudební výraz i naději, kterou rozdává.“ Obdržel samozřejmě řadu hudebních ocenění včetně Grammy a nyní i Polar Music Prize.

Kaija Saariahová, je skladatelkou komorní hudby a oper, proslavila se zejména kombinováním akustických nástrojů s elektronickými zvuky. Mezi její významná díla patří opery L'Amour de loin nebo Adriana Mater. Je mezinárodně uznávaná autorkou soudobé hudby pro svojí originální kreativnost a kompoziční novátorství. Ve svých pracích vyvolává dialog mezi vizuální, literární a hudební složkou.

Vydáno pod