Co dělají exponáty v noci? Že nic? Jak myslíte

Praha - Když Ben Stiller dostal práci nočního hlídače v přírodovědném muzeu, byl svědkem opravdu porozuhodných věcí. Chcete-li se na vlastní oči přesvědčit, jestli exponáty opravdu po setmění ožívají, jak tvrdily filmy Noc v muzeu 1 a 2 režiséra Shawna Levyho, máte jedinou možnost - zamiřte mezi 17. květnem a 8. červnem na Festival muzejních nocí.

Nemusíte se bát (případně těšit, jste-li fanoušci hororů), žádné muzeum voskových figurín v nabídce není. A to přesto, že do devátého ročníku festivalu se přihlásilo 312 institucí, nejen muzeí, ale také galerií, knihoven nebo divadel, ze 143 českých měst.

Čest národního zahájení letos připadla Muzeu Jindřichohradecka. Tamní program bude zaměřen na opery, ve který účnkovala Ema Destinová. Téma souvisí s otevřením nové expozice věnované této operní divě. „Bude možné se setkat s Prodanou nevěstou a Jeníkem, s Rusalkou i vodníkem. S Libuší se mohou děti naučit vyrábět slovanské drátované šperky a s madam Butterfly skládat origami,“ uvedla mluvčí muzea Pavla Míchalová. Nebude prý chybět okultní koutek s věštěním karet a run, kterému se Destinová věnovala.

Zahájení obstará varhanní koncert v kostele svatého Jana Křtitele, kterým bude uvedeno otevření nově zpřístupněných půdních prostor nad kostelem. Ponocovat ale nebude možné jen v Muzeu Jindřichohradecka, celkem se muzejní noc koná na jihu Čech na 13 místech.

Muzejní noc na zámku v Třebíči (2012)
Zdroj: ISIFA/VLP/Michaela Hasíková

O den později, tedy 18. května, který je Mezinárodním dnem muzeí, se na noční prohlídky vydají Brňané. K 16 pořádajícím muzeím a galeriím se připojila i Filharmonie Brno a na poslední chvíli také znovuotevřená Wannieck Gallery. Zamířit můžete třeba na šermířská a divadelní vystoupení se středověkou tématikou, která na Špilberku připravilo Muzeum města Brna, anebo do Technického muzea, jež oživí postavy v dobových kostýmech.

Programy si během necelého měsíce muzejních nocí ale připravily instituce po celém Česku - od prohlídek výstav a expozic přes koncerty až po tvůrčí dílny. Například v Ostravě bude součástí programu nafukovací planetárium v budově magistrátu či dalekohledy pro pozorování oblohy u Dolu Hlubina. „Zvláště štědré ke svým návštěvníkům bude tentokrát Národní technické muzeum v Praze, které ve své rekonstruované budově na Letné otevře další stálé expozice nazvané Čas a Chemie,“ upozornila mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová.

Pražská muzejní noc
Zdroj: ISIFA/Martin Divíšek / VLP

Právě Pražská muzejní noc devátý ročník festivalu 8. června zakončí. Přehled a program jednotlivých nocí najdete na stránkách festivalu. Většina institucí umožňuje vstup zdarma anebo za dobrovolné vstupné, i když od letoška si může každá zvolit, zda a jakou symbolickou částku bude vybírat.   

Festival vznikl v roce 2005, rok poté, co Národní muzeum zorganizovalo první Pražskou muzejní noc. Organizace akce se každoročně ujímá Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury ČR a Národním muzeem.