VIP sklo vytváří VIP zážitek

Praha – To nejlepší, co nabízí výtvarná scéna v kategorii umělecké sklo, ukazuje výstava v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu nazvaná VIP sklo / mezinárodní sklářské sympozium IGS. Expozice soustřeďuje díla 98 umělců z celého světa, kteří se loni v říjnu zúčastnili sympozia v Novém Boru, jež se koná jednou za tři roky. Výstava potrvá do 18. srpna.

Výtvarníci ze dvou desítek zemí, mezi nimiž jsou například Japonsko, Čína, Spojené státy, Mexiko, Rusko, Libanon, Izrael, Nizozemsko, Belgie či Itálie i Česko, jsou prezentováni maximálně dvěma díly od jednoho autora. Před návštěvníky se tak otevírá široká přehlídka, která obsahuje tradiční i moderní objekty, technologické experimenty, pozoruhodné instalace, konceptuální projekty, vitráže i obrazy, práce dotýkající se průmyslového designu a další díla dokazující sílu a působivost sklářského média.

„Je to široká škála všeho, jak autorské invence, tak toho, co se všechno se sklem dá udělat. Všechny věci vznikly loni v říjnu ve sklárnách okolí Nového Boru, skutečně na místě, v rámci sympozia, není zde nic staršího,“ řekla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková.

  • Mezinárodní sklářské sympozium IGS /Réné Roubíček a skláři studia Jiřího Pačinka zdroj: IGS
  • Mezinárodní sklářské sympozium IGS / Ivo Rozsypal zdroj: IGS

International Glass Symposium (IGS) je největší akcí svého druhu na světě, navázalo na přerušenou tradici sympozií, kterou v roce 1982 zahájil tehdejší novoborský státní podnik Crystalex a Ústav bytové a oděvní kultury ÚBOK. Podle pořadatelů jde o druhé nejpočetněji obsazené sympozium v historii.

Na výrobě uměleckých objektů se podílelo zhruba 130 sklářských dílen. Výstava nabízí také práce třicítky studentů sklářských škol. „Umělci vytvořili velice rozmanitou kolekci děl, a to nejen technologicky, ale i tematicky. Je to takový skleněný cirkus se spoustou barev, přinášející velikou radost,“ prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas kurátor výstavy Milan Hlaveš, vedoucí sbírky skla, keramiky a porcelánu Uměleckoprůmyslového muzea v Praze.

K nejatraktivnějším objektům expozice patří bezesporu skleněné šaty v životní velikosti, které navrhla Blanka Matragi, nebo ručně tvarované sklo od Reného Roubíčka. Po ukončení výstavy zůstanou některá díla v majetku Nového Boru a Uměleckoprůmyslového muzea.

  • Mezinárodní sklářské sympozium IGS / Davide Salvadore zdroj: IGS
  • Mezinárodní sklářské sympozium IGS / Rony Plesl zdroj: IGS
Vydáno pod