Svetlana Zakharova jako Giselle. Zjevení! Ach!

Ruská taneční hvězda Svetlana Zakharova, která je opěvována kritiky po celém světě, přijela poprvé v historii předvést své umění i do Čech. První ze dvou večerů, ve kterých se ve Státní opeře představila v titulní roli Giselle, nenechal nikoho na pochybách, že je tento zázrak ztělesněním dokonalosti klasického baletu. Až nadpozemská krása, ideální proporce, dlouhé a štíhlé linie údů, neuvěřitelné dispozice s extrémními rozsahy a procítěný herecký projev. Podtrženo a sečteno, Zacharova je zjevení, které jako by ani nebylo z tohoto světa. Je to královna současného klasického tance. Primabalerína assoluta. Právem.

Slavný příběh o Giselle - dívce, která zemřela ještě před svatbou a nyní nemůže najít v hrobě klid, je dnes už synonymem pro klasický balet. A Zakharova je ideální představitelkou této role. Její Giselle je velmi něžná, zároveň charismatická a stylově precizní. Tragické vyprávění o lásce a odpuštění v jejím podání dostává hluboký rozměr. Už v prvním jednání bere její mistrovství dech, a když se v tom druhém útlá balerína neslyšně vznáší vzduchem, působí tak étericky a lehce, že by člověk hned uvěřil, že pozoruje opravdovou vílu. Nádherné arabesky, dokonale přesná práce chodidel a ladnost paží. A k tomu ty vysoko vedené nohy. Ach!

Partnerem Zakharové pro pražská vystoupení je první sólista Stuttgartského baletu Friedemann Vogel. Spolu tvoří mimořádně krásný pár, který se na hony vzdaluje standardům, na něž jsme v Čechách zvyklí. Vogel je pohledný, výborně rostlý a velmi noblesní tanečník, role Alberta jako kdyby mu byla šita na míru. Partnersky náročné party ve druhém jednání neměly v podání této dvojice jedinou chybičku.

Věřím, že i pro tanečníky pražského Národního divadla byl večer velkou výzvou. Však taky příležitost zatančit si na jevišti s primabalerínou Velkého divadla v Moskvě nepřichází každý den. A soubor se s tímto úkolem popasoval velmi dobře. Výborně zatančená byla Myrtha, královna vil (Rebecca King) a líbil se mi i energický Svatební pár (Daria Lazucová a Veaceslav Burlac).

Svetlana Zakharova jako Giselle, Friedemann Vogel jako Vévoda Albert
Zdroj: ČT24/Balet Národního divadla

Kritikové přirovnávají výjimečné tělo Zakharové k jedinečnosti stradivárek. Co dokáže se svým nástrojem ona, umí málokdo jiný. Naprosto s nimi souhlasím, Zakharova je totiž stejně unikátním fenoménem. Vyprodané divadlo na závěr dlouho tleskalo ve stoje. Na tohle představení se bude ještě dlouho vzpomínat.

Vidět Zakharovou v roli Giselle mají přznivci baletu možnost již jen jednou - 17. května opět ve Státní opeře. Slavný romantický balet, jehož pražské nastudování mělo premiéru v dubnu 2011, ale na repertoáru Národního divadla zůstává.

Reportáž o Svetlane Zakharové v Praze (zdroj: ČT24)