Hudbou tisíců jsou Mahler i Queeni

Jihlava - Skladatel Gustav Mahler (1860 až 1911) je mimo jiné spojován s Jihlavou, kde žil od svých patnácti let. Město na Vysočině si Mahlerovu tvorbu připomíná mezinárodním hudebním festivalem Hudba tisíců. Dvanáctý ročník zahájil 16. května Český národní symfonický orchestr pod taktovkou Libora Peška.

Při zahájení zazněl výběr písní Gustava Mahlera z cyklu Chlapcův kouzelný roh a Symfonie číslo osm G dur Antonína Dvořáka. Druhým vrcholem festivalu má být podle pořadatelů koncert vítězů a laureátů Soutěže Antonína Dvořáka Karlovy Vary. V kostele Povýšení sv. Kříže vystoupí v doprovodu Severočeské filharmonie Teplice. „Mimo jiné zazní díla Giuseppa Verdiho a Richarda Wagnera, která by měla připomenout jednak Mahlera jako operního dirigenta a zároveň také jubilea obou skladatelů, od jejichž narození letos uplyne 200 let,“ upozornil ředitel festivalu Jiří Štilec.

Tradiční mahlerovská přehlídka bude mít letos i řadu zahraničních hostů. V domě kultury vystoupí Dechový orchestr BOSCH z Homburgu, se kterým si zazpívá Pěvecké sdružení Gymnázia Jihlava. Lidovou hudbu z Korutan představí mužský sbor z Vídně. Na komorních koncertech se představí i České filharmonické kvarteto, které přednese mimo jiné i málo hraný Verdiho Smyčcový kvartet.

Klauniády a Symphonic Queen

Část festivalového programu se letos uskuteční také v jihlavském divadle DIOD. „Tento netradiční prostor skvěle souzní s představením plným humoru a klauniád - operou Bohuslava Martinů Divadlo za bránou - v provedení sólistů, baletu a orchestru hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze,“ domnívá se Štilec.

Posluchačsky atraktivní by měl být koncert Symphonic Queen 21. června na Masarykově náměstí v Jihlavě. Zazní na něm tvorba legendární skupiny Queen v symfonické verzi. Epilogem festivalu bude koncert souboru Martinů Voices, který se uskuteční 24. září.