Pavel Kosatík o Fenoménu Kohout: Bylo to nepříjemné

Praha - „Má v sobě opravdu velmi zvláštní urputnost k hledání odpovědí. Po celou dobu, co ho znám, ho vnímám jako člověka, kterému na sobě vadí řada věcí. Snaží se je pochopit. V určité chvíli, to už měl za sebou dvě vlastní autobiografie, došel k názoru, ať to zkusí někdo jiný,“ popsal novinář, scenárista a spisovatel Pavel Kosatík, jak se dostal ke knižnímu zpracování životních peripetií spisovatele Pavla Kohouta. Knihu Fenomén Kohout představili oba v rámci veletrhu Svět knihy.

Rozhovor s Pavlem Kosatíkem (zdroj: ČT24)

Pavel Kohout je stále rozporuplnou osobností - budovatelský básník padesátých let, chartista v letech semdesátých a nakonec exulant. Biografie vznikala několik let na základě rozhovorů s Kohoutem a jeho přáteli i protívníky a jeho osobního archivu. „V autobiografiích jiných autorů většinou poznáte, kdy se dotyčný dostal k něčemu ožehavému. To pak úplně obyčejně lidsky zmlkne. Pavel Kohout se tomu chtěl vyhnout, a tak svůj životopis svěřil někomu jinému. Příjemné to být nemohlo. A pro mě zase bylo nepříjemné to, že jsem nechtěl být v roli soudce,“ popisuje práci na knize Kosatík, který také napsal scénář k dokumentární eseji Fenomén Kohout (1999, režie: Viktor Polesný).

Knižní Fenomén Kohout se letos v nakladatelství Mladá fronta dočkal druhého vydání, poprvé titul vydala Paseka v roce 2001. „Chtěli jsme zkusit, jak zabere v dnešní, nové generaci,“ vysvětlil Kosatík. „Tehdy jsem měl představu, že materiál, z něhož kniha vychází, dovoluje nastartovat opravdu zajímavou debatu o komunismu jako takovém. Ale to se moc nepřihodilo. A tak to zkoušíme teď znovu.“

Kosatík: Ulpívat na slově komunismus není úplně geniální

Kosatík knihu doplnil o doslov, v němž předestírá možnou interpretaci. „Nabídl jsem v něm, jak by se Fenomén Kohout dal eventuálně číst dneska. Aby lidé pořád antikomunisticky Kohoutovi nevyčítali básničky z padesátých let. On je psal, netváří se, že ne, ale to netvoří podstatu problému,“ domnívá se. A doplňuje: „Ulpívat jenom na slově komunismus a mlátit klackem po hlavě každého, kdo si s ním dovolí trošku vylézt, to není úplně geniální. Dnešní komunismus se totiž transformoval do úplně jiných slov a tam škodí nejvíc. A když budeme řezat jen do tradičních nepřátel, budeme s odstupem času nepříjemně překvapeni.“

S Pavlem Kohoutem se kromě biografické knihy můžete letos setkat také na obrazovkách České televize, i když ne osobně. Jako postava se objeví v televizním cyklu České století, mapujícím klíčové okamžiky našich moderních dějin. Pavel Kosatík k projektu napsal scénář spolu s režisérem Robertem Sedláčkem. Pavel Kohout, hrán ale někým jiným, bude vystupovat v díle o Chartě 77.

Vydáno pod