Aj Wej-wej opět „otravuje“ Čínu – kontaminovaným sunarem

Peking - „Naše země dokáže do vesmíru vyslat satelit, ale nedokáže vložit bezpečně lahvičku s dudlíkem dítěti do úst. Podle mne je to absurdní,“ řekl čínský disidentský výtvarník Aj Wej-wej v souvislosti s dílem, které je ode dneška k vidění na výstavě v Hongkongu. K mapě číny vytvořené z plechovek od sunaru se nechal inspirovat skandálem s kontaminovaným sušeným kojeneckým mlékem.

Aj Wej-wej opakovaně kritizuje čínskou vládu za porušování práv občanů. 1 800 velkých plechovek od sušeného kojeneckého mléka sedmi známých značek, které jsou rozloženy na podlaze galerie ve tvaru mapy Číny, odkazuje na nejznámější potravinový skandál v zemi z posledních let. Aféra vypukla v roce 2008, kdy se zjistilo, že jistí výrobci přidávali do sušeného mléka látku melamin, aby se zdálo, že je mléko bohaté na proteiny. Chemikálie způsobila smrt šesti dětí a onemocnění dalších 300 tisíc.

Mnoho čínských rodičů proto ze strachu raději dováží mléko z ciziny. Jeho skupování v Hongkongu vedlo místní úřady v letošním roce k omezení množství mléka, které si mohou lidé z pevninské Číny odvézt domů. Někteří čínští rodiče se proto uchýlili k pašování vzácného prášku. „Slyšel jsem o pašování prášku již dřív, ale když se jedná o pašování mléčného prášku místo pašování drog, je to šokující,“ prohlásil Aj Wej-wej.

Aj Wej-Wej
Zdroj: ČT24

Výtvarník, jehož díla vystavovaly nejpřednější světové galerie jako londýnská Tate Modern, je čínským úřadům dlouhodobě trnem v oku. V minulosti kritizoval například nedostatečnou reakci vlády na zemětřesení v provincii S'-čchuan v roce 2008. Pokusil se sepsat jména více než 5 000 školáků, kteří při otřesech půdy zahynuli, a poukázat na mizernou úroveň stavby školních budov, jež se řítily k zemi snáz než okolní objekty.

Vydáno pod