Bocelli se v Praze bučení bát nemusí

Praha – Je populární po celém světě a rovněž Češi ho milují. Italský tenorista Andrea Bocelli přiváží pražskému publiku 18. května koncert s příznačným názvem Sen noci májové. Za podpory sopranistky Paoly Sanguinetti a kvarteta 4 Divas, ženské obdoby skupiny Il Divo, slibuje vyvážený hudební zážitek jak pro milovníky spíš romantických melodií, tak pro náročnějšího posluchače. Tvůrci večera si jsou úspěchem jisti, takže se odsuzujícího bučení, kterým temperamentní italské publikum dost často dává najevo svou nespokojenost, neobávají.

Jednoho z nejoblíbenějších zpěváků posledních let doprovodí Český národní symfonický orchestr (ČNSO) pod taktovkou Marcella Roty. 4 Divas svým popově-klasickým repertoárem plní sály celé Evropy, a zdařile tak doplňují líbivý Bocelliho repertoár. Paola Sanguinetti a Andrea Bocelli okouzlili svými duety tuzemské publikum již v roce 2005.

„Je velmi pravděpodobné, že Bocelli pozve na pódium i vybraného hosta z České republiky, ale koho, to bude překvapením i pro nás,“ sdělila Vlaďka Zahradníková z pořádající společnosti JV Agentura. Český národní symfonický orchestr s dirigentem Marcellem Rotou doprovázel Bocelliho rovněž při jeho předchozím koncertu v dnešní O2 areně. Bocelli tehdy zazpíval tuzemskému publiku árie ze známých operních děl i populární italské písně. Poprvé si italského tenora české publikum užilo v roce 2003, kdy jeho vystoupení přilákalo na 11 tisíc lidí.

Andrea Bocelli pochází z vesnice Lajatico v Toskánsku. Pro hudební svět ho objevil v roce 1992 při konkurzu jeho krajan Zucchero. Své první album Il mare calmo della sera Bocelli vydal v roce 1994, zazářil ale až o tři roky později albem Romanza, které se v Česku řadí mezi nejprodávanější zahraniční alba. Bocelli vystupuje po celém světě. Kromě Prahy vystoupí zpěvák s večerem Sen noci májové také v Bukurešti a Bělehradě.

Bocelli žije s přítelkyní a manažerkou v jedné osobě Veronicou Bertiovou. V roce 2012 se jim narodila dcera Virginia. Zpěvák se tak stal trojnásobným otcem, s bývalou manželkou Enrikou Cenzattiovou má dva syny.