Udělá Ridley Scott Česku dobrou reklamu?

Praha - Česká republika se v posledních dvaceti letech stala kulisou mnoha zahraničních filmů. Některé hvězdy, jako třeba Tom Cruise, tu natáčely dokonce opakovaně. Letos se zahraniční filmaři chystají u nás utratit přes čtyři miliardy korun - téměř třikrát víc než loni. Hodně si Česko slibuje třeba od Ridleyho Scotta, který tentokrát přijíždí ne jako režisér, ale jako producent.

Tom Cruise se pustil do Mission: Impossible v Praze na Kampě. Staré Město posloužilo také Bídníkům, Gérard Depardieu žil jako Jean Valjean v domě na Hradčanském náměstí. Praha přilákala i Jamese Bonda. Agent s povolením zabíjet ale nezůstal jen v hlavním městě - zamířil také do Karlových Varů, kde se Císařské lázně proměnily v Casino Royale. Hluboká v jižních Čechách zase posloužila jako filmový Londýn Jackie Chanovi a Owenu Wilsonovi v akční komedii Rytíři ze Šanghaje. A kdo přijede letos?

Po letech se do Česka vrací velká filmová produkce. Ridley Scott, režisér Gladiátora, Vetřelce nebo Hannibala, tu utratí skoro miliardu korun při natáčení nového filmu Dítě číslo 44. Drama podle románu Toma Roba Smithe ze stalinského Ruska bude režírovat Daniel Espinosa, Scott je producentem projektu. „Dá práci 400 lidem na plný úvazek a kromě toho zaměstná další tři až pět tisíc lidí,“ prozradil Matthew Stillman s produkční společnosti Stillking Films.

Reportáž o zahraničních filmech natáčených v Česku (zdroj: ČT24)

Kromě pracovních příležitostí takové velkofilmy přinášejí Česku i reklamu, lákají turisty a nutí štáby utrácet peníze v tuzemských hotelech. „Doufáme, že se film podaří realizovat v rámci pobídek tak, aby pak Ridley Scott v Americe vyprávěl, že to funguje,“ přeje si Helena Bezděk Fraňková, ředitelka státního fondu kinematografie.

Fond má na letošní rok pro zahraniční filmaře vyčleněno 500 milionů korun jako pobídky. I díky jim se v Česku natočí 20 zahraničních filmů. Přestože je částka o 200 milionů vyšší než loni, stále není podle státního fondu kinematografie dostatečná. Zájem filmařů je obrovský, jenže ne na všechny zájemce se dostane. A bez pobídek si vybírají na filmování jiné zahraniční země, třeba Maďarsko, Německo nebo Velkou Británii, kde dostávají od státu zpátky až čtvrtinu z toho, co v zemi utratí. Česko letos nabízí sedm až dvacet procent.

Reportáž o filmových pobídkách (zdroj: ČT24)

O tom, jestli se ČR vrátí do povědomí tvůrců a znovu zažije filmový boom z dob natáčení Letopisů Narnie, Casina Royale nebo Mission: Impossible rozhodne nejen spokojenost týmu Ridleyho Scotta, ale i výše státní podpory na rok 2014. Zájem filmařů u nás točit je. „Mám poptávku na květen příštího roku, ale nejsem schopná zahraničním produkcím říct, jaké bude příští rok financování,“ upozorňuje ale Fraňková, že stát filmové pobídky pořád ještě neřeší tak, jak by měl.