Na Pražském jaru začíná Můj život beze mě

Praha - Když se dozvíte, že vám zbývá jen pár měsíců života, co uděláte? Hrdinka filmu Isabele Coixetové My Life Without Me se rozhodne dohnat všechno, co zanedbala. Právě tímto snímkem se inspiroval současný český skladatel Miroslav Srnka. Jeho skladba s názvem také vypůjčeným z filmu zazní ve světové premiéře dnes na festivalu Pražské jaro.

68. ročník festivalu se nese ve francouzském duchu - a Srnkova skladba vznikla přímo na objednávku Ensemble intercontemporain, francouzského orchestru, který provozuje soudobou vážnou hudbu. Jeho zakladatel, skladatel a dirigent Pierre Boulez vystoupil na Pražském jaru před třemi lety. Vybrané části skladby už Ensemble intercontemporain uvedl v pařížské premiéře v roce 2008 se sólistkou Claron McFaddenovou, která vystoupí také dnes v sále Pražské konzervatoře.

Letos osmatřicetiletý Srnka v zahraničí uvedl už několik skladeb a také oper. Například v roce 2011 měla v Semperově opeře v Dráždánech premiéru jeho komiksová operní pohádka Jakub Flügelbunt (Jakub Pestrokřídlý), a to pod taktovkou dirigenta Tomáše Hanuse. Ten bude také na Pražském jaru řídit francouzský ansámbl při světové premiéře skladby My Life Without Me.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)