Lubomír Lipský, Robert Fulghum a tango

Praha – Divadlo ABC připravuje divadelní adaptaci úspěšného románu amerického spisovatele Roberta Fulghuma Drž mě pevně, miluj mě zlehka. Fulghum se během návštěvy Prahy přišel na zkoušky osobně podívat. Potkal se tak opět se svým velkým fanouškem, totiž hereckou legendou Lubomírem Lipský, který před měsícem oslavil devadesáté narozeniny.

Román Drž mě pevně, miluj mě zlehka se odehrává v americké tančírně tanga. Proto se od první zkoušky všichni herci učí argentinské tango. S výjimkou právě Lubomíra Lipského, jehož postava, vdovec Clarence, v tančírně na tango už jenom vzpomíná.

Díky nové roli se oslavenec Lipský opět setkal se svým oblíbeným spisovatelem Robertem Fulghumem, který mu již před třemi lety na autogramiádě podepsal knihu. „Dneska jsem dostal druhý autogram, pochopitelně ten samý,“ usmívá se herec.

Tanec a životní filozofie?

Hlavní roli divadelního příběhu hraje Jiří Hána, který v kurzu argentinského tanga trénuje už několik měsíců. „Kdybych to slyšel před rokem, že tanec může dát nějakou životní filozofii, tak si řeknu, že to je divné. Ale čím více to poznávám, tak si říkám, ano, je to tak,“ říká Hána.

Inscenací chce prý divadlo navázat na dramaturgickou linku takzvaných muzikálů pro činoherce. Autorem divadelní adaptace i režisérem je Miroslav Hanuš, který v Divadle ABC režíroval například Šakalí léta nebo Pan Kaplan má třídu rád.

Jak říká sám Robert Fulghum - byl by rád, kdyby po zhlédnutí představení Drž mě pevně, miluj mě zlehka, měli diváci chuť udělat jediné: koupit si boty na tango a jít tančit!

Více o představení na webu Divadla ABC.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)