Fulmaya: Ano, v charitě se podvádí, přesto mám víru v lidi

Praha - Herečka a muzikantka Dorota Nvotová žila několik let v Nepálu, kde také dostala své nové jméno - Fulmaya. Stejně pojmenovali tříleté děvčátko, které zachránila z ulice. Jejich příběhy se prolínají v dokumentu, jenž vypovídá mimo jiné i o zneužívání charitativních peněz. Nepálskou odyseu Doroty Nvotové natočila režisérka Vendula Bradáčová v koprodukci České televize.

„Původně jsem tam jela jen na trek, neplánovala jsem zůstat. Ale bylo mi tam tak dobře, že jsem si řekla: má pro mě smysl snažit se nějak si dokazovat, že kariéra může být ještě lepší, že peněz může být ještě víc? Prostě se mi do toho nechtělo, a tak jsem tam zůstala,“ prozradila o začátku nepálské části svého života Dorota Nvotová.

Po rolích ve filmech Perníková věž či Děvčátko se Dorota, mimochodem dcera herečky Anny Šiškové a sestra taktéž herečky Terezy Nvotové, stala provozovatelkou cestovní kanceláře, která do Nepálu vozila Čechy a Slováky. Turisty osobně provázela po himalájských vrcholech a na jednom výstupu také dostala své nové jméno. 

„Dal mi ho majitel jedné restaurace při mém prvním Anapurna treku. Seděli jsme večer u ohně v jeho ubytovně, on se na mne zadíval a povídá: Ty budeš Fulmaya. Nevím proč a neví to ani on. Ale to jméno mi nějak přischlo. Znamená to Květ lásky – k mému zděšení – takové hippiesácké jméno, ale už mi zůstalo,“ popisuje Nvotová, která pod názvem Fulmaya vydala také autobiografický cestopis.

Rozhovor s Dorotou Nvotovou (zdroj: ČT24)

Stejné jméno - po své zachránkyni - dostala tříletá holčička nalezená na ulici. Dokument tak sleduje paralelu dvou dívek stejného jména z naprosto odlišného světa, které spojila Dorotina práce pro sirotčinec Happy Home. Dokument naznačuje, že i charitativní práce bývá zneužívána k vlastnímu prospěchu.

„Každá práce, nejen charitativní, má svou odvrácenou stranu, ale to nejsou věci, které by mě měly demotivovat. Jasně, zklamalo mě to, ublížilo, jsem z toho smutná, ale není to tak, že bych si teď řekla: nemá smysl někomu pomáhat, radši se budu starat jen sama o sebe. Takhle život nefunguje,“ říká Dorota. „Nemyslím si, že jsem naivní. Mám víru v život, víru v lidi, a tak to má být. Pokud lidé mou víru zklamou, tak je to jejich problém. Věděla jsem, že v charitě bývá mnoho podvodů, víme, že se to děje. Ale víme, že politici jsou špatní, a přesto jdeme volit. Víme, že manželství se rozpadají, přesto je uzavíráme.“

Právě po rozpadu svého prvního manželství se Dorota do Nepálu vydala a vztah je také to, co ji z Nepálu odvedlo. Momentálně žije v Moskvě, kde její slovenský přítel pracuje. Své nepálské aktivity ale řídí přes Skype a doufá, že se do země jednou vrátí.

Dokument Fulmaya - děvčátko s tenkýma nohama vstoupí do kin 23. května, kdy si o něm také budete moci přečíst na webu podrobnější článek. Pod režií i scénářem je podepsána Vendula Bradáčová, za kamerou stál Tomáš Nováček, Dorota Nvotová není jen protagonistkou, ke snímku také složila hudbu.