Za méně peněz méně muziky: Festival v Krumlově škrtá program

Český Krumlov - Americký jazzový sextet Take 6 a ruského houslistu Maxima Vengerova návštěvníci Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov v létě neuslyší. Jejich koncerty museli pořadatelé z finančních důvodů zrušit.

Rozpočet dvaadvacátého ročníku, který se koná od 19. července do 17. srpna, byl plánován na 44,7 milionu korun, letos se ocitl zcela bez státní podpory. V loňském roce měl festival rozpočet přibližně stejný, skončil ve ztrátě 1,2 milionu korun kvůli produkci opery Komedianti s Josém Curou, na kterou se neprodalo 30 procent vstupenek.

„V současné době zásadně nevíme dvě věci - ministerstvo kultury oproti loňsku prý nedá nic a Jihočeský kraj bude o svém příspěvku festivalu ještě rozhodovat. Proto jsme museli sáhnout ke změnám,“ vysvětlil prezident festivalu Jaromír Boháč. Koncert vokálního sextetu Take 6 nahradí vystoupení Orchestru Gustava Broma a dalších jazzových hráčů, nový sólista za Vengerova by měl být znám do týdne.

K největším hvězdám 22. ročníku bude patřit slavná lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča. Zazpívá na zahajovacím operním galakoncertu, který se uskuteční 19. července. Letošní ročník se prý ponese v duchu mnohažánrovosti, vedle klasické hudby zazní také jazz, rock, moderní folklor, muzikál i flamenco.

  • Lotyšská mezzosopranistka Elina Garanča autor: Ken Howard / Metropolitan Opera, zdroj: Stránky Eliny Garanči
  • Čechomor / Karel Holas a František Černý autor: Alexandra Mlejnková, zdroj: ČTK

Představí se například symfonická pocta kapele Queen, kterou zařadil festival do programu už loni, ale nevyšlo počasí. Po dvou letech se do Krumlova vrátí jeden z nejlepších flamencových kytaristů Carlos Piňana, vystoupí také Adam Plachetka s Talichovou komorní filharmonií a německá houslistka Sophia Jafféová s cembalistkou Barbarou Marií Williovou. Na den před koncem festivalu je plánován koncert k 25. výročí kapely Čechomor.