Festival Street For Art vidí rozvoj měst přes kulturu

Praha – Letošní ročník Festivalu Street For Art se koná přímo naproti výstupu ze stanice metra Černý Most, kde bylo deset let opuštěné staveniště. Právě tato ještě před nedávnem neutěšená aglomerace by měla svou přeměnou dát inspiraci dalším místům a jejich obyvatelům ke kultivaci. O designovou proměnu místa konání festivalu se postarali architekti Mjölk a festivalovou kavárnu navrhli Edit! architekti.

„Kultura je klíčovým potenciálem rozvoje města. Akce, jako je Street For Art, děláme proto, abychom inspirovali místní kreativní obyvatele, kteří se pak můžou zapojit do oživení svého města,“ říká ředitel festivalu David Kašpar.

Akce začíná v dopoledních hodinách otevřenou diskusí Dětské fórum aneb Desatero problémů MČ Praha 14 očima dětí a mládeže. V podvečer prvního dne pak bude otevřena výstava Mezi sídlištěm a městem aneb Obytný soubor Černý Most II.

David Kašpar upozorňuje z programové skladby hlavně na odpolední debaty Otevřený úřad, jejichž tématy jsou: veřejné projednání problematických lokalit Prahy 14 (metro Hloubětín, metro Černý Most), speciální víkendová tvůrčí dílna na vizi města, kolektivní umělecký tvůrčí brainstorming nad mapou metropole, ale také hovory s celopražskými programovými partnery (Ozvučná deska – lokální speciál, Hlídači města – prezentace mapující pražské kauzy poslední doby, debata 4 stoly pro veřejnou správu kultury). „Nestačí plánovat, je třeba začít plánovat kulturně,“ vyzývá Kašpar.

Každý večer je pro diváky připravený koncert a také výtvarná performance s živou hudbou Johany Švarcové. Tři černoši v tunelu aneb panoptikum městských legend je třicetiminutový „živý obraz“, performance, která spojuje hned několik neuvěřitelných městských legend z různých koutů světa. Na jedné scéně se v bohatém výtvarném zpracování setkávají podivné bytosti ze světových sídlišť. Umělecké zpracování si vzaly na starost Marie Hladíková, Helena Blašková.

Festival Street For Art 2013 - Blackville - park kultury, oddechu a městského plánování 22. - 29. května 2013. Vstup na všechny akce festivalu zdarma!

Vydáno pod