Čapkův neznámý „dvojobraz“ je po 60 letech opět doma

Opočno – Na jedné straně Kubistická zahrada a na druhé dívčí portrét. Dosud neznámý, dvoustranný obraz Josefa Čapka se po více než šedesáti letech vrátil do Česka. Dílo zakoupil na aukci v Londýně sběratel Václav Bruna, dentista z Dolního Dvořiště. Tajemný Čapek se nyní chystá na výstavu Podoby v Opočně, která začíná už zítra.

Neznámý dvojobraz Josefa Čapka vystaven v Opočně (zdroj: ČT24)

Kde obraz víc jak půl století cestoval? Jeho tehdejší majitelé emigrovali z Čech do Francie, po druhé světové válce se však malba dostala do Ameriky a odtamtud zase do Evropy, do londýnské síně Sotheby´s. Jako poslední vlastnil obraz ve Francii spisovatel Emil Synek. 

Dva v jednom, dalo by se říct. Jedna strana plátna skýtá pohled na kubistickou krajinu z roku 1913. Stačí však obrátit a obdivovatel hledí do tváře dívky Kontemplace (Rozjímání). Čapek od kubismu přešel k novoklasice, a tak je děvče namalované o dva roky později.

Oficiální název malby zní Kontemplace - Dívka v hnědém šálu. Václav Bruna ji v Londýně vydražil na dálku, telefonicky. Vyvolávací cena byla tři miliony korun, milovník umění nakonec zaplatil o šest milionů víc. „Díla tohoto typu určitě patří zpátky do země svého původu. Tady jim nejlíp lidé rozumějí,“ říká přesvědčeně nový majitel. 

Od zítřka bude Čapek poprvé vystaven v Česku jako součást deseti dalších malířových pláten a šedesáti kreseb a grafik. Půjde o díla, která umělec vytvořil během let 1913 až 1920. Expozice je koncipovaná do tří místností – v první příchozí najdou podoby filmových postav jako např. zloděje a další podvodníky. Druhá místnost je zaplněna podobiznami námořníků a třetí místnost nabídne podobenky žen a nevěstek.   

Josef Čapek desítky svých obrazů zavrhnul a zničil. Z jeho děl dosáhla nejvyšší ceny na aukci v Česku Děvče v růžových šatech, vystavené v Opočně. Před šesti lety se prodalo za dvanáct milionů korun. Malíř na něm ztvárnil podobu své budoucí ženy Jarmily Pospíšilové.