Man Bookerovu cenu získala další dáma, autorka Lydia Davisová

Londýn – Jedna z nejprestižnějších cen za literaturu putuje do dámských rukou. Britskou Man Booker International Prize získala totiž Američanka Lydia Davisová. Porota spisovatelku upřednostnila vůči dalším devíti finalistům. Ocenila zejména její originalitu, nápaditost, humor a svěží literární styl.

Největší zbraní Davisové jsou velmi krátké povídky – některé mají jen dvě nebo tři strany, jiné pouhou větu. I proto bývá autorka označována za průkopnici minimalistické literatury. 

Cena se uděluje od roku 1969 anglicky píšícím autorům. Za ta léta si vydobyla status vysoce prestižní odměny. Její název Bookerova cena se od roku 2002 přejmenoval na Mezinárodní Man Bookerovu. Davisová svým vítězstvím následovala další dámu, spisovatelku Hilary Mantelovou, která vyhrála loňský ročník.

Žánrově obtížně zařaditelné literární útvary kritici označují za novely, miniatury, ale i eseje, aforismy či prostě texty nebo filozofické postřehy. Davisová má prozatím na kontě šest sbírek povídek a jeden román Konec příběhu z roku 1994. Šestašedesátiletou Američanku žijící v New Yorku proslavily také překlady z francouzštiny (Marcel Proust, Gustav Flaubert). 

Davisová byla svým vítězstvím víc než překvapená. „Nejsem příliš známá spisovatelka, a tak jsem za zázrak považovala už fakt, že jsem mezi finalisty,“ vysvětlila novinářům. Man Bookerova cena ale její další literární dráhu údajně neovlivní. „Budu dělat to, co jsem dělala dosud. Ráda spojuji psaní povídek s překladatelstvím, tomu se budu věnovat nadále,“ uvedla vítězka. Spolu s oceněním si z Londýna odveze v přepočtu víc jak milion korun.