Zpátky do minulosti čs. filmu: Kája Saudek ovládl Světozor

Praha – Stěny kina Světozor zdobí na čas filmové plakáty Káji Saudka. Pod hlavičkou cyklu Zlatá éra československého filmového plakátu XIX. si mohou příznivci komiksového tvůrce prohlédnout jak originály, tak nerealizované reprinty. Ve foyer kina mohou návštěvníci dílo obdivovat až do 31. července.

Kája Saudek patří mezi nejvýznamnější tvůrce českého komiksu. Svými charakteristickými kresbami zdobil filmové plakáty a mezi ty nejznámější patří ilustrace ke snímkům Kdo chce zabít Jessii? nebo Čtyři vraždy stačí, drahoušku. Umělec, který se již sedmým rokem nachází v kómatu, jich od roku 1966 podle odhadu vytvořil bezmála čtyřicet. 

Expozici doprovodí limitovaná edice katalogu se Saudkovými kompletními návrhy. Vystavené plakáty dala dohromady rodina ve spolupráci s webem Terryho ponožky, jenž vlastní jejich nejucelenější sbírku. Přesto není jisté, kolik kusů vlastně ilustrátor vytvořil. 

Od roku 1971 začal mít Saudkův západní styl kresby problémy s režimem, a tak do jeho tvorby zasahovala cenzura. Místo ilustrací se na papírové filmové upoutávky tiskly fotografie herců a umělec tak mohl používat jen písmo. I přesto jeho nejlepší práce končí právě na počátku sedmdesátých let, kdy dostal likvidační zákaz publikovat. Na plakátech pracoval teprve od roku 1969, a tudíž neměl na realizaci příliš času. 

Ačkoliv je to podle kurátora výstavy Libora Gronského nespravedlivé, neměly Saudkovy plakáty za jeho života takovou cenu jako dnes, když leží v kómatu. Aukční cena od nehody v roce 2006 prudce vzrostla na několik set až tisíc korun, a některé kusy jsou dokonce neprodejné (tedy nevyčíslitelné). Např. nerealizovaný plakát ke snímku Barbarella se ale loni vydražil za víc jak sto tisíc korun.

Rozhovor s Liborem Gronským (zdroj: ČT24)
Vydáno pod