Vzpomínky pamětníků putují do trezoru Národního muzea

Praha - Do trezoru Národního muzea dnes poputuje kapsle seriálu Národní kroniky, která obsahuje osobní vzpomínky pamětníků na téma Vojna nebyla kojná. Na akci s muzeem spolupracuje klubová organizace Senzační senioři a jejím hlavním cílem je uchovat vzpomínky pamětníků do budoucna a případně je použít jako historické prameny. Půjde tedy o poselství budoucím generacím.

Přestože hlavním tématem byla zmíněná válka a příběhy kolem ní, sepisovali pamětníci události společenského významu i tehdy, pokud se týkaly něčeho jiného. „Nijak to nekorigujeme, mažou se pouze věci, které schvalují trestné činy nebo rasistické útoky,“ upřesnil ředitel Národního muzea Michal Lukeš. 

Svůj příspěvek senioři odeslali přes webový portál Sensen.cz, kde se texty následně třídí. „Vše je necháno v původní verzi, včetně gramatických a pravopisných chyb,“ dodal Lukeš. Jde hlavně o autenticitu, ze vzpomínek pamětníků se v budoucnu bude moci vytěžit např. při výstavě o první republice. Použité příběhy by v ten okamžik musely projít řádnou verifikací, protože by sloužily jako historický materiál. 

Ředitelka Nadace Charty 77 a zároveň spoluorganizátorka akce Božena Jirků doufá, že by akce mohla přiložit dílek do skládačky „senioři nepatří do starého železa“. Společnost je prý sice vidí jako staré, jež je třeba odsunout do pečovatelských domovů, vzpomínková schránka má ale dokázat, že toho ještě hodně dovedou a jsou ochotni vypovídat o minulé době. 

Rok Národní kroniky (zdroj: ČT24)

„Historii známe,“ říká Lukeš, „ale ty drobné příběhy, co jsou pod ní, ty by měly být součástí kroniky.“ Národní muzeum a Sensen by akci rádi organizovali každý rok. Do trezorových depozitářů tak poputují ještě kapsle s tématy jako šedesát let s Českou a Československou televizí nebo módní reflexe. 

Jeden ze současně uložených příběhů si můžete stáhnout v uvedeném dokumentu. Autorka „sugestivním literárním stylem líčí dramatické okamžiky odchodu německých armád a příjezdu amerických jednotek, okamžiky, které se neobešly bez ztráty na životech, o to těžších, že se tak stalo v posledních chvílích dlouholetého válečného konfliktu.“