Milé děti, žili byli dva princové. Milovali se, a tak se vzali

Praha – „Jejich oči se setkaly a oba věděli, že to je láska na první pohled.“ Věta jako vystřižená z červené knihovny nebo z pohádky pro děti. I v případě nové publikace Princ a princ jde sice o klasický příběh zakončený svatbou, rozdíl je ale mezi těmi, kteří manželský slib skládají. Princ se totiž v tomto vyprávění nezamiluje do spanilé růžolící princezny, ale do jejího bratra. Gay pohádka pro děti vychází v Česku teprve jako druhý titul, v němž autoři seznamují děti s homosexuální tematikou od útlého věku.

Smýt z homosexuálních párů nálepku slova „nenormální“ se už pokusila spisovatelka Markéta Pilátová v díle Jura a lama. Jura má totiž dvě maminky, a přestože to v knize není hlavním tématem, narážela autorka při předčítání na školách na odpor. 

Publikace Princ a Princ pochází z pera nizozemské spisovatelky Lindy de Haanové. O její překlad se postarala Adéla Elbel, jedna z členek lehce kontroverzního uskupení Čokovoko. Byla to ostatně ona, kdo dílo objevil. Podle ní publikace děti „nenavádí“ k homosexualitě, ukazuje ji ale jako zcela běžnou a normální věc, na niž není třeba zahlížet s podezřením. 

Názor dětského psychologa Jaroslava Šturmy

Dnešní svět je velice pestrý a podle specialisty je tedy přirozené, že vycházejí publikace s různým zaměřením. Knihu ostatně každý rodič může a nemusí využít. Pokud na to není připraven, nejde mu to ukládat jako povinnost, míní Šturma. "Princ a princ je však jakousi pomůckou, jak v dítěti vybudovat toleranci, aniž by se rodiče museli bát, že by došlo k poškození jeho vnímání tradičního modelu rodiny," doplnil.

Ačkoliv se případné homofobie v člověku završují spíše v dospělosti, jedná se o kontinuální proces, kterým prochází už od dětství."Rodiče by s dětmi měli o těchto věcech mluvit," říká Šturma. Beztak si údajně všimnou, že pro kamaráda ze školky třeba chodí dvě maminky nebo dva tatínci. Pohádky nejsou nic jiného než podobenství života.

A právě Elbel se na výtisk pokoušela získat finance prostřednictvím crowdfundingového portálu Hithit.cz. Ten mezi veřejností pátrá po zájemcích, kteří by byli ochotni přispět dobrovolnou finanční částkou, která by projekt pomohla pokrýt a uskutečnit. Pomocí webu vybírají umělci peníze na cokoliv, nejčastěji se ale daří hudebníkům (např. písničkář Xavier Baumaxa natočil novou desku právě díky peněžním darům od fanoušků). 

Že se náhled na homosexualitu v 21. století mění, dokazují i americké komiksy, v nichž se hrdinové se zvláštními schopnostmi žení s dalšími muži. Ve Francii navíc nedávno prošel zákon umožňující legální sňatky homosexuálních párů.

Princ a princ v originále
Zdroj: ČT24/Meandr

Jak je v případě Prince a prince vidět, všechno zdárně dopadlo a kniha vyšla u nakladatelství Meandr. Její autorka se přijela představit na letošní Svět knihy, kde své dílo propagovala. Sbírka prostřednictvím Hithitu.cz navíc dokázala, že je mezi čtenáři o podobnou tématiku zájem. 

Druhá stránka věci je ale úroveň textu. Mezi diskutujícími na internetu se objevují i tací, kterým nevadí obsah knihy, ale samotný styl psaní. Někteří dokonce označili příběh dvou princů za „škvár“ a „stylistický odpad“. 

Haanová dokonce sepsala pokračování Princ a rodina. Jak už název napovídá, otevírá problematiku adopce dětí homosexuálními páry. Tomu jejímu se to ale povede a žijí (jak jinak) šťastně až do smrti.