Odešel Milord šansonu Georges Moustaki

Paříž - Francouzský šanson ztratil další ze svých hudebních ikon. Zpěvák a skladatel Georges Moustaki, autor textu písně Milord pro Edith Piaf, zemřel v jihofrancouzském městě Nice, bylo mu 79 let.

Narodil se 3. května 1934 v egyptské Alexandrii, ale vyrůstal v multikulturní rodině na řeckém ostrově Korfu, odkud v roce 1951 přišel do Paříže. Zde vystřídal mnoho povolání od barmana po novináře, až našel uplatnění v hudební branži. S Edith Piaf i krátce žil a díky ní se v okruhu slavných šansoniérů prosadil především jako textař. Po rozchodu se slavnou zpěvačkou studoval hudbu a hru na klasickou kytaru. Psal například i pro Yvese Montanda.

Na konci 60. let se prosadil též jako skladatel a zpěvák a psal hity pro zpěvačku Barbaru, se kterou vystupoval také v pěveckém duu. V roce 1968 Barbara nemohla pro nemoc vystupovat a Moustaki odzpíval celý koncert sám. Od té doby slavil úspěchy jako autor a interpret svých šansonů.

Svou hudební kariéru ukončil v roce 2011, kdy pro závažné plicní onemocnění už nemohl zpívat. Georges Moustaki se též věnoval malbě a psaní. V roce 2011 vydal sbírku úvah a vzpomínek Moudrost autora písní.