Zemřel divadelní režisér Ladislav Vymětal

Praha - Český divadelní svět přišel o významnou režisérskou osobnost. Ve věku 79 let zemřel 22. května bývalý dlouholetý člen uměleckého soubotu Městských divadel pražských (MDP), režisér a pedagog Ladislav Vymětal. Jeho poslední režií byla v Divadle U Valšů Thomasova Past. Vymětal kromě režie působil i jako pedagog na divadelní fakultě AMU. Za celoživotní práci pro divadlo převzal v roce 2012 cenu Senior Prix, kterou uděluje nadace Život umělce.

Ladislav Vymětal, který se narodil 19. srpna 1933 v Líšné u Přerova, patřil k nejvýraznějším tvůrčím osobnostem MDP. Studoval na VŠMU v Bratislavě, v roce 1958 absolvoval v oboru režie na pražském DAMU; v posledních letech studia asistoval v Národním divadle. Inspirativní zkušeností pro něj byl stipendijní pobyt v Paříži u režiséra Jeana Vilara.

Vymětal začínal v roce 1958 v Divadle Vítězslava Nezvala v Karlových Varech, pak působil ve Východočeském divadle v Pardubicích. Zde mu režisér Ota Ornest nabídl v MDP režii Hugova textu Ruy Blas a pak v roce 1962 zcela rozdílný žánr - Wilderovu frašku Paní Dolly, dohazovačka. Tehdy začala nejvýznamnější éra jeho profesního života, během něhož měl možnost spolupracovat s desítkami výborných herců. Výrazně na sebe upozornil jednou ze svých prvních režií, Dürrenmattovou hrou Fyzikové, jejichž sugestivní účinek ocenil při návštěvě i sám autor.

V letech 1983-1986 působil Ladislav Vymětal v činohře Národního divadla, poté se vrátil do MDP, kde nastudoval dnes již legendární představení Přelet nad kukaččím hnízdem. Následoval například neméně působivý Skleněný zvěřinec a další inscenace. Po roce 1990, kdy se MDP dělila, nastudoval v Divadle Ká hru Milana Kundery Jakub a jeho pán, v ABC například Harolda a Maude, Jezinky a bezinky či Sestup Orfeův. Posléze Vymětal hostoval například v Městském divadle v Mladé Boleslavi (Pohled z mostu, Harold a Maude, Pan Hamilkar). 

Z inscenací, které se zapsaly do divadelní historie, je dále zapotřebí připomeniut Dům se sedmi balkóny, Kočka na rozpálené plechové střeše, Letní byt, Drobečky z perníku, Mladý muž a bílá velryba, Zapomeňte na Hérostrata, Hellerova Hlava XXII.