Martin Kratochvíl s Jazz Q to rozjel Znovu

Praha - Po dlouhých 28 letech přichází legendární skupina Jazz Q Martina Kratochvíla s novým CD i vinylovou LP deskou. Album se jmenuje ZNOVU a hrají na něm vedle kapelníka ještě kytarista Zdeněk Fišer, basista Přemysl Faukner a ve Spojených státech žijící bubeník „Vajco“ Déczi.

Martin Kratochvíl - hudebník, cestovatel, horolezec, letec, podnikatel, spisovatel, kameraman a režisér. Vystudoval filosofii a psychologii na UK (doktorát 1972). Proslavil se jako muzikant propojující jazz a rock, propagátor elektronické a syntezátorové hudby. Je frontmanem a autorem repertoáru skupiny Jazz Q (založené v roce 1965), která vydala 11 alb a jíž prošla řada interpretů (mj. Jana Koubková, Jana Kratochvílová) a instrumentalistů (Jiří Stivín, Luboš Andršt aj).

  • Jazz Q Martina Kratochvíla (2003) zdroj: Martin Kratochvíl
  • Jazz Q Martina Kratochvíla (1974) zdroj: Martin Kratochvíl

Od poloviny 80. let hraje akustickou hudbu, vytvořil duo s americkým kytaristou Tonym Ackermanem, vydal s ním 9 akustických alb. Roku 1989 založil vydavatelství Bonton (je jeho prezidentem), jež se soustřeďuje i na filmovou distribuci a produkci. Napsal několik knih, z nichž Suma sumárum (se Soňou Štroblovou, 2005) je ryzí autobiografií.

Je vášnivým milovníkem vysokých hor, vedle pokusu o osmitisícovou Šiša Pangmu navštívil mnohokrát všechna světová horstva a natočil odtud přes 50 dokumentárních filmů. V poslední době se vedle hudby věnuje i natáčení naučných dokumentů o asijských náboženstvích.

Jazz Q Martina Kratochvíla: Znovu (zdroj: ČT24)