Mateřství očima fotografek není vyumělkovaně líbivé

Praha - Artinbox Gallery v Perlové ulici v Praze 1 uspořádala výstavu fotografkám Daně Kyndrové a Líbě Taylor. Pod názvem Matky si návštěvníci mohou prohlédnout Kyndrové černobílé fotografie a barevné snímky dokumentaristky Taylor. Díla zachycují reálné a někdy i drsné situace, které s sebou přináší mateřství. Výstava potrvá do 14. června.

Fotografka Dana Kyndrová mapuje téma žena-matka fenomenálním způsobem už desítky let. Fotografovala v Česku či bývalém Československu, v Evropě, Africe a také v zemích bývalého Sovětského svazu.

„Vždycky jsem byla alergická na fotografie porodů od chlapů, které byly pokaždé patetické, ukazující radostně narozené miminko ve vzduchu a podobně. Realita bývá značně jiná,“ komentovala své fotky Kyndrová.

Líba Taylor v 18 letech emigrovala do Anglie a pracovala jako fotografka převážně pro neziskové organizace v rozvojových zemích. Mimo jiné ji zaujal i způsob, jakým přicházejí na svět děti v afrických porodnicích.

„V zemích třetího světa se k porodům přistupuje velice prakticky. Pro tamní ženy je to naprosto normální věc, kdy si odskočí z pole, porodí a hned se vrátí na pole, pokud je tedy nohy unesou,“ poznamenala Taylor.

  • Artinbox Gallery / Matky autor: Líba Taylor, zdroj: ČT24
  • Artinbox Gallery / Matky autor: Dana Kyndrová, zdroj: ČT24

Výstava Matky navazuje na cyklus výstav, happeningů a projektů, které od roku 2006 probíhají pod hlavičkou UMĚNÍ PORODIT v Artinbox Gallery. Kurátorka výstavy je Nadia Rovderova.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)
Vydáno pod