Nejlepšími výtvarnými kritiky jsou Mečl a Jindrová

Praha - Prvními laureáty ceny pro kritiky výtvarného umění se stali Ivan Mečl a Tereza Jindrová. Pětačtyřicetiletý vydavatel časopisu Umělec, kurátor a organizátor kulturních akcí Ivan Mečl dostal Cenu Věry Jirousové pro etablované kritiky. Tereza Jindrová dostala ocenění v kategorii mladí kritici do 26 let. Ceny se vyhlašovaly v centru současného umění MeetFactory.

Na organizaci ceny se podílejí také INI Gallery a Česká centra, vítězka ceny pro začínající autory dostala týdenní stáž ve Vídni v době konání Vienna Fair 2013, Mečl dostane týdenní rezidenční pobyt podle vlastního výběru v kterékoli metropoli sítě Českých center.

Letos založená cena nese jméno po Věře Jirousové, básnířce a historičce umění, která zemřela před dvěma lety ve věku 67 let. Ambicí Ceny Věry Jirousové je podpora začínajících autorů při hledání prvních příležitostí pro publikování textů. Porota v kategorii začínajících kritiků vybírala z 30 loni publikovaných textů.

Iniciátorem projektu je umělec a kurátor Dušan Zahoranský. „Za svého působení v galerii MeetFactory jsem si uvědomil, že mladá kritika soudobého umění v českém prostředí strádá. Cena by měla být motivující. Je zapotřebí zviditelňovat mladé teoretiky kritického psaní o umění. Vzhledem k osobnosti Věry Jirousové mi přišlo nejvhodnější tuto cenu spojit právě s jejím jménem,“ uvedl.

V porotě s ním zasedli Marek Pokorný, Ladislav Kesner mladší, Sláva Sobotovičová a Vilma Anýžová, ředitelka Českých center.

V INI Gallery se koná doprovodný program k vyhlášení ceny, do 2. června tam mohou zájemci navštívit dočasně zpřístupněný archiv Věry Jirousové.