Rychle a zběsile namelem přesile. Vytuněně sága jede dál

Po poslední úspěšné brazilské misi byli v balíku, a tak zdrhli na Kanáry, bláhově si mysleli, že jejich starý život skončil a pošesté se již nesejdou. Jenomže vykládejte tohle producentům, kteří za pětku zkasírovali hodně přes šest set milionů dolarů. A dělejte, že nevidíte žádostivé pohledy milionů filmových diváků, kteří natěšeně čekají, s kým si to rozdají příště. Když poklidné hnípání na Kanárech, které mezinárodně hledané zločince údajně nevydávají (užitečná informace pro všechny, kterých se to týká), překryl robustní stín monstrózně osvaleného policajta Hobbse, bylo jasné, že se začnou dít věci.

Jenomže Luke Hobbs tentokrát nepřišel zatýkat, ale škemrat o pomoc. V revíru mu totiž řádí parta vidláků v rychlých kárách, která má plány ohrožující bezpečnost tohoto světa a na kterou nikdo nemá. Ledaže by tu byl ještě namakanější tým. Ledaže by se Domova „rodina“ znovu sešla a ve svém vítězném stylu „jeď, nebo zemři“ ve správnou chvíli razantně podřadila a jako za starých časů zběsile roztočila kvílející pneumatiky, které začnou trhat asfalt i megalomanský plán ústředního hajzla, chladnokrevného zabijáka a piráta silnic Owena Shawa.

Když před dvanácti lety, v roce 2001, natočil Rob Cohen za nějakých třicet osm milionů dolarů dějově jalovou, automobilovou vypalovačku Rychle a zběsile, nikdo netušil, že se jedná o mnohem víc nežli letní popcornový výplach, jenž vyvolá ironické poznámky o opisování z Bodu zlomu a snaze svézt se na vlně jen o rok starších 60 sekund, kde Dominic Sena posadil za volant Nicolase Cage. Mělo se zato, že po téhle rychlovce s nabušenými testosterony, dobře designovanými slečnami v plné výbavě a drasticky vytuněnými rychlými kárami zbude jen pár šmouh na asfaltu a „bezejmenné“ místo v suterénních garážích filmového fundusu.

Rychle a zběsile
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

A nikdo nečekal, že se kolem těchto béčkových bouráků shromáždí aplaudující davy, které za to, že mohly být přitom, zaplatily celkem více než dvě stě milionů dolarů a položily tak základ (zatím ještě zdaleka nekončící) megacool série, která patří mezi jeden z nejvýdělečnějších produktů soudobé kinematografie. A také katapultovaly snaživého chrapláka s figurou vyhazovače (kterým po jistou část svého života také skutečně byl) Vina Diesela mezi akční hvězdy, které nenapnou biceps pod dvacet milionů dolarů za roli.

Jak už to ve filmových hollywoodských pohádkách chodí, do dvou let tu byla dvojka, která přesídlila jen z L.A. do Miami, a navzdory tomu, že nenabídla Vina Diesela, ale spořádaně se dál řídila schématem adrenalinových automobilových závodů, vydělala ještě o něco málo více. Do party přišli další výživní řízci, kteří se narodili s dupačkami na plynovém pedálu a začaly se ladit motory pro trojku.

Rychle a zběsile: Tokijská jízda
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Tokijská jízda (2006) přivádí sérii mezi tvrdé asiatské driftery s nebezpečnou vazbou na japonskou Jakuzu. Auta jsou tu rychlejší, holky mají kratší minisukně a hlubší výstřihy a ústřední hrdina Lucas Black je tu (díkybohu) jen na záskok. Vin Diesel alespoň trochu uklidnil svůj fanklub, neboť se tu alespoň platonicky mihne, ale podstatné je, že na režijní křeslo se posadil Justin Lin, který další osud série výrazně poznamená (a jak dnes můžeme vidět, překvapivě se propojil šestkou, čímž poněkud nabořil linearitu číslování jednotlivých epizod). Tržby se tentokrát jen lehce přehouply přes sto padesát milionů, což byl signál, že tudy cesta zřejmě nevede a je třeba něco změnit.

A tak ve čtyřce s lehce pozměněným názvem (Rychlí a zběsilí, 2009) mazaný Justin Lin rafinovaně přivedl na startovní čáru opět hrdiny počátků Dominica Toretta (Vina Diesela) a Briana O'Connera (Paula Walkera), kteří si to rozdali o místo námezdního řidiče drogového kartelu, s nímž má každý z nich otevřený svůj vlastní účet. Bylo to bingo za téměř tři sta padesát milionů, které zřetelně ukázalo, po čem diváci prahnou, a tak jim to Lin za dva roky naservíroval ještě jednou i s nášupem.

Van Diesel a Paul Walker ve filmu Rychle a zběsile 5
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Pětka, v níž Domova parta túruje motory v křivolakých ulicích i avenidách brazilského Ria (po nichž se nezapomenutelně řítí s trezorem přivázaným na laně), je, myslím - a řekl bych, že si to nemyslím sám -, akčním vyvrcholením celé série. Rychlí a zběsilí tu někdy neví kam dřív skočit, protože proti nim stojí místní narkobaron a jeho armáda a na záda jim dýchá těžkotonážní mlátička, policajt Hobbs. Jenomže ve hře je nějakých sto milionů dolarů, a to už se vyplatí pořádně zabrat.

S Rychle a zběsile 6 se na filmové plátno vřítila megaakce, která bere dech, ale také kredibilitu, neboť se místy pohybuje značně za hranou možného (čímž nemyslím jen respekt k fyzikálním zákonům). Zřejmě právem tak toto poslední, třetí vystoupení „resuscitátora“ série Justina Lina v tomto projektu navozuje asociace s brilantně implantovaným CGI a také hypertrofickým aranžmá akčních scén, typickým pro animáky. Vzduchem létají nadupané káry spolu s Vinem Dieselem i Michelle Rodriguezovou, dostihy s tankem lemují vytuněné kabriolety pomačkané jako plechovky od piva a mohutný vojenský nákladní letoun Lockheed C-5 Galaxy (nebo něco hodně mu podobného) je masakrován třemi útočícími sporťáky, které se mu snaží pověsit na trup.

V klidnější pasážích pak nastupuje přesvědčivá rukodělná práce pravidelně hláškujícího The Rocka, která donutí k pokecu i největší tvrďáky, sem tam to někomu naloží i o něco subtilnější Vin Diesel a jeho ostré holky, které se genderově správně zapojí, aby dokázaly, že i slabé pohlaví si může dát vydatně přes držku. Když si to pak ve finále rozdají ve volném stylu, kde je každý zakázaný úder povolený, ty nejtěžší váhy z obou týmů, je žánrové klišé řádně a beze zbytku naplněno. A čekat se dá tak akorát na mírně očouzeného hrdinu, kterak za aplausu přítomných (k němuž se nezřídka přidává i odvázaný kinosál) vystupuje vítězně z plamenů. Neboť toto je mega spektákl, který je třeba vidět v multiplexu s podobně postiženými a sdílet s nimi čistou radost z nepředstírané a profesionálně zvládnuté ptákoviny.

Pro úplnost jen dodávám, že řídké time outy, kdy můžete protáhnout nohy a ujistit mozek, že může spát dál, pak zaplňují stupidní kecy, melodramatické výrony a prázdné žvásty o významu rodiny, protože společně jsme přece nejsilnější, které patří k povinné výbavě každého dílu série, stávají se jejím kultovním atributem a obávám se, že jako takové jsou tyto bláboly dnes už i záměrně generovány.

Ve své „labutí písni“ dal možná až příliš akčně rozparáděný Justin Lin, který v tomhle žánru nebude mít určitě o práci nouzi, staré partě šanci jít do toho znovu spolu a získat totální výmaz z trestního rejstříku za všechno, co kdy provedla (a že toho nebylo málo!), když se jí povede předhodit skalp ústředního hajzla Owena Shawa nabuzenému Hobbsovi, který by to bez nich nedokázal. Když k tomu zjistí, že do „rodiny“ by se mohla vrátit i Domova bejvalka Letty, která není mrtvá, ale živá (což je trik, který se kromě šestky v téhle sérii sem tam stává i v argentinských telenovelách a pravidelně v zombie movies), je jasné, že do toho vlítnou znovu na plný plyn, rychle a zběsile tak, jak to umí, a tak, jak to my, filmoví diváci, kteří se neštítí kvalitní popcornové vypalovačky, máme rádi.

V čele s chraplavým barytonem tátou „rodiny“ Vinem Dieselem, charismatickým, modrookým sympaťákem Paulem Walkerem a neporazitelnou skálou Dwaynem Johnsonem, který je v poslední době v každém druhém akčňáku, což spolu s objemem jeho tricepsu může způsobit, že se jednou možná také stane senátorem amerického kongresu jako Barbar Conan Arnie. Na to, že všechno začalo před dvanácti lety, začínají mít poslední epizody téhle úspěšné série až oldschoolový charakter, mající podobu déjà vu a starých dobrých časů. Vracíme se do nich s nimi dobrovolně a rádi, protože milujeme jejich brilantní tempařskou akci, která vypíná brzdový pedál, fandíme jejich nabušeným hrdinům, snášíme jejich melodramatické motivace a naučili jsme se mít rádi i debilní dialogy, které z nich padají, když nám (sem tam) chtějí také něco sdělit. Vracíme se s nimi do světa, kde platí jednoduché pravidlo: „Ukaž mi, jak řídíš, a já ti řeknu, kdo jsi“, které nelze okecat ani překroutit.

A proto je dobře, že se znovu natankuje a pojede dál. Producenti, mezi nimiž je i Vin Diesel (jenž tímto dokázal, že není žádný vůl), jsou si tím jisti natolik, že na sedmičku zadělali již v samotném závěru šestky - musíte jen počkat až na závěrečné titulky. A tak již teď víme (a většinou se na to těšíme), že příštího záporáka bude představovat Jason Statham, který má slušně natrénováno z Kurýra i Expendables a nedá Domovi a jeho partě určitě nic zadarmo. Ale teď se už připoutejte, protože šestka, kterou byste si neměli nechat ujet, akceleruje hned od začátku.

RYCHLE A ZBĚSILE 6 /FAST AND FURIOUS 6. USA 2013, 130 min., české titulky, od 12 let, 2D+IMAX. Režie: Justin Lin. Scénář: Chris Morgan. Kamera: Stephen F. Windon. Hudba: Lucas Vidal. Hrají: Vin Diesel (Dominic Toretto), Paul Walker (Brian O'Conner), Dwayne Johnson (Hobbs), Jordana Brewsterová (Mia), Michelle Rodriguezová (Letty), Tyrese Gibson (Roman), Sung Kang (Han), Gal Gadotová (Gisele), Luke Ewans (Shaw). V kinech od 23. května 2013.