Váleček a cukrářovic Evička mají hvězdy ve Zlíně

Zlín - Váleček ze seriálu Kamarádi a cukrářovic Evička ze série Bylo nás pět, respektive jejich představitelé se dočkali hvězdy na zlínském chodníku slávy. Ode dneška tak budou na prostranství před zlínským Velkým kinem kolemjdoucí šlapat i po plaketách se jmény Marek Eben a Sandra Nováková. Od roku 2006 pořadatelé Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež odhalili už devatenáct hvězd.

Slavnostní křest nových hvězd proběhl ve tři hodiny odpoledne na Chodníku slávy dětských filmových hvězd před zlínským Velkým kinem. Návštěvníci festivalu se setkali s oběma oceněnými herci, stejně jako potom v šestnáct hodin na červeném koberci před kongresovým centrem.

Tam dorazili i další známé osobnosti z českého filmového prostředí, jako například Jiřina Bohdalová a Jiří Strach, kteří představí pohádku Šťastný smolař nebo herec Jiří Mádl, který na festivalu vystupuje v roli režiséra.

Eben byl hlavně Válečkem, Nováková Evičkou Svobodovou

Marek Eben, který každoročně moderuje filmový festival v Karlových Varech, je momentálně asi nejznámější jako moderátor pořadu České televize Na plovárně nebo vedoucí folkové skupiny Bratři Ebenové.

Zlínskou hvězdu má na chodníku ale za působení ve filmech pro děti. V této oblasti je jeho největší rolí bezpochyby Váleček ze seriálu Kamarádi natočeného v letech 1969 a 1974. Pod vedením režisérky Vlasty Janečkové tehdy Eben točil jako dvanáctileté dítě. Dnes za příklad dávaný gentleman si okamžitě vybavil velké mínus legendární role.

  • „Když se to vysílalo, tak mi bylo třináct let. To byla role, na kterou nesbalíte nikoho, to bylo naprosto tragické,“ vzpomíná Eben na Válečka.

Před dokončením studia na konzervatoři hrál Eben ještě na konci sedmdesátých let například v pohádkách O líném Honzovi a O statečné princezně Janě.

Kdo už má před zlínským kinem hvězdu?

  • 2006 Žaneta Fuchsová, Tomáš Holý (in memoriam) a Michal Kocourek
  • 2007 Mahulena Bočanová a Ivan Jandl
  • 2008 Dana Morávková, Jan Čenský a Lucie Vondráčková
  • 2009 Tereza Brodská a Ondřej Kepka
  • 2010 Michaela Kuklová a Filip Renč
  • 2011 Jiřina Bohdalová, Michal Dlouhý a Vladimír Dlouhý (in memoriam)
  • 2012 Zuzana Bydžovská a Jan Kraus
  • 2013 Sandra Nováková a Marek Eben

Jedenatřicetiletá Sandra Nováková ztvárnila více dětských rolí, ale diváci si ji nejčastěji spojují s Evičkou ze seriálu Bylo nás pět. V šestidílném cyklu České televize, který v roce 1994 natočil režisér Karel Smyczek, hrála se svým bratrem Adamem, který ztvárnil hlavní postavu Péti Bajzy.

Na náměstí Míru přijedou postavičky z večerníčků

Středa bude zasvěcená České televizi a představení nového dětského kanálu ČT :D. Své místo proto dostane také seminář právě o Déčku. Koná se 29. května od 13:00 do 16:30 a sledovat jej můžete i v přímém přenosu na webu ČT24.

Na náměstí Míru v centru Zlína se tradičně objeví pohádkové postavičky jako Bob a Bobek, Křemílek a Vochomůrka nebo Večerníček spolu s herci a tvůrci pohádek Dvanáct měsíčků, Šťastný smolař, O pokladech nebo nové pohádky Kovář z podlesí.

Program 53. ročníku Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež

„Pro děti bude připravený stan ČT :D s novými večerníčky, které se objeví na podzim ve vysílání dětského kanálu ČT :D. Pomocí obrazovek se děti podívají, jak se natáčejí Zprávičky, v přenosovém voze České televize si prohlédnou techniku a zázemí pro natáčení z terénu,“ informovala mluvčí ČT Michaela Fričová.

Festival vyvrcholí v pátek slavnostním vyhlášením vítězných filmů a předáním cen. Tvůrci je přeberou ve velkém sále zlínského kongresového centra. Předem je známé jen to, že letos Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež získá Jitka Molavcová. ČT na festivalu nabídne její tři díla - Malý televizní kabaret, O bílé paní a Toulavý Engelbert.

S Filmpasem do kina za desetikorunu

Festivalový pas si i letos mohou zájemci koupit za 120 korun. Milovníkům filmů umožní vstup na dvě projekce denně, vstupné na jeden snímek je tak vyjde na desetikorunu místo standardního vstupného 40 korun. Vstupné se platí jen na odpolední projekce, ty dopolední jsou pro všechny zdarma.

Kde si pořídit Filmpas?

  • V pokladnách Golden Apple Cinema (Zlaté jablko, nám. Míru) od 20. května denně
  • V pokladnách Velkého kina (nám. Práce) rovněž od 20. května (kromě víkendů)
  • V potravinách ENAPO na ulici J. A. Bati v továrním areálu od 20. května ve všední dny od 6 do 18 hodin a v sobotu dopoledne. Pokud jste vlastníkem klubové karty Bambule, řekněte si na pokladnách o 20% slevu na vstupenku nebo 30% slevu právě na Filmpas.