Neapolské příběhy nesou na Moravu Italské slunce

Jihlava - V Rytířském sálu zámku v Moravském Krumlově otevře dnes italský soubor Accordone s programem Neapolské příběhy již 18. ročník mezinárodního hudebního festivalu 13 měst Concentus Moravie. Na Vysočině a v Jihomoravském kraji zazní v příštím měsíci 33 koncertů převážně barokní hudby. Autorem dramaturgie s názvem Italské slunce je cembalový virtuos Václav Luks. Patronkou festivalu je mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Návštěvnost festivalu se podle jeho ředitele Davida Dittricha zvyšuje, největší zájem je o koncerty staré hudby. Loni festivalové koncerty zhlédlo asi 6000 návštěvníků. Letos poprvé se jeden z festivalových koncertů uskuteční v kostele Nejsvětější Trojice v Třebíči. V zámecké knihovně v Náměšti nad Oslavou zahraje na nedávno zrekonstruovaný varhanní pozitiv varhaník Jaroslav Tůma.

Festival, trvající do 29. června, návštěvníkům nabídne díla italských a Itálií významně ovlivněných skladatelů 17. a 18. století. Zároveň budou moci sledovat stopu, kterou otiskla italská tvorba na naše území, i vliv českých tvůrců na Itálii. Zámecké i hradní sály, kostelíky i katedrály jižní Moravy a Vysočiny vytvoří festivalovým koncertům dokonalou kulisu.

Concentus Moraviae je podle organizátorů jediným festivalem, kterému se Magdalena Kožená rozhodla dlouhodobě propůjčit svou záštitu. Přispěl k tomu i fakt, že stála u zrodu festivalu. V prvním ročníku v roce 1996 zazpívala na dvou koncertech za doprovodu souboru Musica Florea Bachovy árie. Kožená tentokrát vystoupí za doprovodu souboru Venice Baroque Orchestra ve středu 12. června na zámku v Moravském Krumlově.

Česká televize, která je hlavním mediálním parnerem festivalu, zaznamená celý koncert souboru Capella Anna pod vedením Anny Fusek na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou 24. června a chystá z několika dalších festivalových koncertů kratší záznamy a rozhovory s účinkujícími. Pět z festivalových koncertů zaznamená také Český rozhlas.

Program a další informace hledejte na webu festivalu.

Podívejte se také na festivalovou znělku: