Na Pražském hradě se zabydlela Marilyn Monroe

Praha - Přes problémy, které způsobila krádež kamionu, jenž převážel předměty k výstavě Marilyn, se podařilo expozici zkompletovat. Zájemce o módní ikonu a kulturní fenomén jménem Marilyn Monroe tak od 30. května do 20. září čeká v Jízdárně Pražského hradu výjimečný zážitek.

„Až na některé originální fotografie, které v čase, jenž nám zbýval, nešlo nahradit, je výstava téměř kompletní a splňuje původní koncept. Zdařilo se to především díky úsilí všech partnerů a zvláště samotného muzea Salvatora Ferragama, které okamžitě zadalo výrobu náhradních vitrín a zajistilo zapůjčení dalších předmětů, velké poděkování patří i Správě Pražského hradu. Žádné nové indicie o ztraceném kamionu od policie ani firmy DHL nemáme. Ale chybějící fotografie se podařilo nahradit jednak jejich reprodukcemi nebo jinými, rovněž zajímavými snímky. Důležité je, že diváci nebudou skutečně o nic ochuzeni,“ informoval v rozhovoru pro ČT24 kurátor výstavy Jan Třeštík.

Výstava Marilyn Monroe od A až do Z očima Martina Straky

Návštěvníci si tak mohou prohlédnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života božské Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, jež jí přinesly věhlas.

Výstava ale koncepčně nestojí jen na oblečení a botách slavné herečky, ale obsahuje i řadu významných uměleckých děl, které jsou jakýmisi stavebními kameny expozice, díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy, pocházející z různých období – od klasiky až po současnost, která v daném kontextu působí jako předlohy pro nejslavnější pózy Marilyn Monroe. Zastoupeni jsou například Antonio Canova, Yves Klein nebo Andy Warhol.

„Osobně bych rád upozornil na snad největší unikát celé expozice, obraz připisovaný Leonardu da Vinci, přímo z galerie Uffizi, který dokonce nebyl ani na florentské štaci výstavy,“ doplnil Třeštík.

Marilyn /30. 05. - 20. 09. 2013/ – Jízdárna Pražského hradu, vstupné - základní: 240,- Kč, snížené: 120,- Kč.

Marilyn doplňuje Marilyn

Výstavu Marilyn doprovází promítání tří digitalizovaných filmů se stejným shrnujícím názvem Marilyn. Aerofilms přináší do vybraných českých kin vynikající komedii Billyho Wildera Někdo to rád horké (1959), která je u nás známá především díky opakovanému promítání v televizi. Digitalizovaná verze však fanouškům tohoto snímku nabídne originální anglické znění s českými titulky. Dalším dílem, které prošlo digitální rekonstrukcí, je komedie Howarda Hawkse Páni mají radši blondýnky (1953). Tento film by se dal označit za zlomový v kariéře herečky. Marilyn zde totiž ztvárnila dnes již klasický prototyp sexuální bohyně omotávající si srdce všech mužů, podobné role ji pak provázely po celou dobu její kariéry. Trojici snímků uzavírá konverzační komedie podle divadelní předlohy George Axelroda Slaměný vdovec (1955), ve které si divák může vychutnat čtyřsekundovou nesmrtelnou scénu se vzdouvající sukní.