Prahu rozezní sladkobolný love metal, přijedou HIM

Praha - Finští romantikové HIM před několika týdny představili světu novou desku Tears On Tape. Ronit slzy přijedou v rámci turné také do Prahy – 12. října se českým fanouškům představí ve Velkém sále Lucerny.

Osmá deska severských love metalistů vychází z kořenů prvních alb – oproti poslední nahrávce Screamworks: Love In Theory And Practice zní Tears On Tape více dospěle – není natolik veselá, naopak se pěkně brodí v příjemném lásko-bolu, což je poloha, která HIM nejvíc sedí. „Chtěli jsme tvrdost, ale bez ztráty sentimentality,“ prohlásil ostatně frontman Ville Valo. „Představte si, že Rambo se potká s Anglickým pacientem, a jste skoro tam. Na desce jsou tvrdé riffy, ale nezapomínáme ani na emoce.“

Na produkci se po letech podílel Hiili Hiilesmaa, který má na svědomí desku Love metal a o master se posléze postaral Tim Palmer, jenž spolupracoval už s legendami, jako jsou Ozzy Osbourne, U2 nebo Pearl Jam.

HIM neboli His Infernal Majesty (Jeho ďábelské veličenstvo) obšťastňují milovníky hutných a drásavých melodií (typických právě pro severské země) už od roku 1996. Pětičlenné kapele se za ta léta podařilo několikanásobně překročit hranice rodného Finska, ale dokonce nakoukli i do Spojených států. Během dvacetileté existence zakusili členové opojný pocit slávy, ale také vyčerpání, přežitost a depresi. Po desce Love Metal následovala pauza, kterou přerušila až deska Dark Light, o níž se říká, že byla dělaná s jediným úmyslem – prorazit v Americe. To se Finům sice podařilo, evropští fanoušci ji však považují za jeden z nejslabších kousků v diskografii.

Období své největší slávy zažila formace s druhou deskou Razorblade Romance, z níž pochází nesmrtelná skladba Join Me In Death, která zazněla ve snímku Rolanda Emmericha Třinácté patro. Zajisté ale budete znát i songy Wicked Game, Your Sweet Six Six Six nebo Poison Girl.

HIM vystoupili v hlavním městě už několikrát – v roce 2001 a v roce 2008. Mají zde ale silnou fanouškovskou základnu, a tak můžeme očekávat, že i tentokrát o jejich vystoupení bude značný zájem.