Zlatá stuha nejvíc padne Chrochtíkovi a Kvikalce

Praha - Ilustrátoři, autoři a překladatelé dětských knih byli dnes oceněniZlatými stuhami. Rovnou dvě si odnesl dobrodružný příběh Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem, který zaujal ve výtvarné i literární části.

Za ilustrace k Chrochtíkovi a Kvikalce získala cenu Martina Matlovičová v kategorii knih pro mladší děti. Ocenění si odnesl i ilustrátor Chrudoš Valoušek za knížku určenou starším dětem a mládeži nazvanou Hrábky drápky odpadky - Krasohled české poezie pro děti 19. století a v kategorii literatura faktu Renáta Fučíková za ilustrace ke knize o Antonínu Dvořákovi. Výtvarným počinem roku je kniha Milady Rezkové Hurá na kajak! s ilustracemi Lukáše Urbánka a fotografiemi Ladislava Sitenského z nakladatelství Labyrint. Autorem grafické úpravy byl Jakub Kaše.

V literární části zabodovala v dětské beletrii Ester Stará opět knížkou Chrochtík a Kvikalka na cestě za blýskavým prasátkem. V beletrii pro mládež byla oceněna Michaela Fišarová za knihu Nikolina cesta a z literatury faktu kniha nazvaná Rostlinopis aneb Podivuhodné pravdy a výmysly ze zeleného světa autora Jiřího Dvořáka.

V kategorii kritika literatury a umění pro děti a mládež převzala Zlatou stuhu Milena Šubrtová, která s kolektivem připravila druhý svazek Slovníku autorů literatury pro děti a mládež věnovaný českým spisovatelům. Vyšel v nakladatelství Libri.

Zlatá stuha 2013 za celoživotní přínos literatuře pro děti a mládež: Jiří Kahoun (vlevo) a Karel Šiktanc
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Mezi překladateli získala cenu Michaela Škultéty za knížku spisovatele Wolfganga Herrndorfa s názvem Čik. Zvláštní ocenění za nakladatelský počin patří Himálajským pohádkám (Verzone) autora Miroslava Pošty a ilustrátorky Lenky Jasanské. Spisovatelé Jiří Kahoun a Karel Šiktanc byli oceněni za celoživotní přínos literatuře pro děti a mládež.

Vyhlašovateli cen Zlatá stuha jsou Česká sekce Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu (IBBY) s Klubem ilustrátorů dětské knihy, Obcí překladatelů a Památníkem národního písemnictví.