Jan Křížek v Paříži, Paříž v jízdárně

Praha – Valdštejnská jízdárna na několik týdnů hostí retrospektivní výstavu Jan Křížek (1919–1985) a umělecká Paříž 50. let. Expozice je v režii Národní galerie a snaží se zachytit životní osudy umělce žijícího a tvořícího ve Francii. Expozice potrvá až do 29. září.

Návštěvníci budou moci nahlédnout do vývoje sochařské i grafické tvorby jednoho z nejznámějších umělců, kteří se usadili ve Francii. Výstava prezentuje dvacetiletí Křížkovy aktivní tvůrčí činnosti a představuje mnoho jeho dosud neznámých děl. V jízdárně ale nebude osamocen, expozici doplňují také další díla jeho přátel a vrstevníků. 

Výstava odrazí i Křížkovo blízké tvůrčí přátelství s Václavem Boštíkem - částečnou rekonstrukci výstavního prostoru Jeana Dubuffeta Foyer de l´art brut. Nechybí ani ukázky lyrické abstrakce a tašismu z okruhu umělců shromážděných kolem Charlese Estienna. 

Křížkova díla dala dohromady Sbírka grafiky a kresby Národní galerie ve spolupráci s pražským Francouzským institutem a s Galerií Benedikta Rejta v Lounech. Mimo téměř dvacítky domácích zapůjčitelů se do akce zapojili i zahraniční sběratelé z Francie či ze Španělska. 

„Pro Národní galerii by to měla být modelová výstava - je současně česká i evropská, patří do Čech a je opřena o původní badatelský projekt,“ řekl zastupující ředitel Národní galerie Vít Vlnas s tím, že expozice je odborně náročná, ale návštěvnicky přístupná. Vše doprovází také rozsáhlá monografie Mně z toho nesmí zmizet člověk (Jan Křížek 1919–1985). V expozici mohou návštěvníci zhlédnout dokumentární film Martina Řezníčka Jan Křížek, sochy a včely.

Reportáž Lucie Klímové o výstavě (zdroj: ČT24)