Když se v Lese něco šustne…je to Ostrovskij!

Praha – Divadlo na Vinohradech chrlí jednu premiéru za druhou. Po Hašlerovi… a Dvojitém agentovi dojde dnes večer na hru Alexandra Nikolajeviče Ostrovského Les. V hlavních rolích diváci uvidí Danielu Kolářovou, Zuzanu Vejvodovou, Pavla Batěka nebo Kamila Halbicha, který bude na prknech Vinohrad stát vůbec poprvé. Překlad Leoše Suchařípy režíruje Daniel Hrbek.

Diváci se budou moci osvobodivě smát, charakterizuje ráz hry dramaturg Jan Vedral. A o co vlastně kráčí? Panství stárnoucí statkářky Gurmyžské je prosyceno obavami jejích poddaných. Projevují se pokrytectvím, dvojí pravdou, cynismem, kariérismem a chrapounstvím. Les kolem sídla je pod cenou prodáván nastojato a proměňuje se v hektary pařezů, ale předstírá se prosperita a odpovědné hospodaření. 

"Jako každá správná komedie končí Les svatbou. Můžeme sice pochybovat, že se k sobě dostali ti praví dva zamilovaní, ale smích nás jistě na chvíli zbaví obav z tísně života mezi pařezy," dodává vinohradský tvůrčí tým. 

Dnes již klasickou společenskou komedii napsal zakladatel ruského národního dramatu Ostrovskij. I ve svých dalších humorných kusech si vzal na paškál „temnou říši“ ruského kupectva a venkovské šlechty v době společenského zlomu, jenž předcházel a následoval zrušení nevolnictví v roce 1861. 

Les
Zdroj: Viktor Kronbauer/Divadlo na Vinohradech

Ostrovskij sepsal bezmála padesát her. Les patří k těm nejuváděnějším, po něm následuje Bouře, I chytrák se spálí nebo Výnosné místo. Bouře dokonce posloužila hudebnímu skladateli Leoši Janáčkovi jako libreto k opeře Káťa Kabanová.

Vydáno pod