Rokoko uvítá nevidomé hrou o nevidomé. Molly Sweeney je tu

Praha – Divadlo Rokoko plánuje představení blízké nevidomým divákům. Půjde o hru Molly Sweeney v hlavní roli s Danou Batulkovou, Vasilem Fridrichem a Alešem Procházkou. Psychologické drama irského dramatika Briena Friela vypráví o slepotě skutečné i domnělé a opravdových zázracích života. Hudbu k představení složila zpěvačka, textařka a výtvarnice Vladivojna la Chia. Herci se s novinkou blýsknou už 13. června.

Na představení mají samozřejmě přístup všichni diváci, dramaturgie divadla však poukazuje na to, že inscenace by mohla nevidomé zaujmout nejen díky tématu, ale také monologickou formou. 

Jedná se totiž o vyprávění tří postav v paralelním světě - trojice představitelů má tedy šanci rozehrát své herecké umění v širokém záběru. Molly Sweeney vypráví příběh o ženě, která jako dítě oslepla, a tak si vytvořila vlastní svět, aby dala svému životu smysl. Její manžel od jejího osudu neutíká, není ale schopen uvěřit tomu, že život bez očí může být plnohodnotný. Už několik let se snaží vyrobit všemocný lék, který by jeho milované manželce navrátil zrak.

I lékař schopný provést „zázračnou“ operaci už přestal věřit sám sobě a své dovednosti. Touha vrátit Molly zrak partnery spojí a všechny tři postavy přiměje jít až na hranice svých možností. Ke konci se otevírá otázka, kdo byl ale skutečně slepý… 

  • Molly Sweeney zdroj: Rokoko
  • Divadlo Rokoko uvede inscenaci pro nevidomé zdroj: Rokoko

„Mám rád příběhy, po kterých vám zůstane díra v hlavě. Molly Sweeney je příběhem pro ty, kteří milují vzrušení a nespokojí se s málem. Pro diváka, který si chce užít, že herec k němu nehovoří přes partnera, ale povede dialog přímo s ním,“ komentoval to režisér Ondřej Zajíc. 

Zda inscenace svým tématem i formou osloví nevidomé návštěvníky divadla, zjistí vedení Městských divadel pražských ještě před premiérou. Oslovilo totiž prostřednictvím Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR, portálu Tyflonet a sdružení Okamžik se speciální nabídkou nevidomé a slabozraké diváky. Na generálky 10. a 11. června mohou získat vstupenku za 20 korun, jejich doprovod zaplatí symbolicky korunu.