Atomová včela WWW vyletěla z úkrytu

Praha - Atomová včela zní sice jako sci-fi výmysl z dětských fantazií, v tomto případě se jedná o novou, v pořadí již třetí desku české kapely WWW. Vychází přitom dohromady jako CD i jako kniha textů pod hlavičkou labelu Big Boss. Ve středu proběhl slavnostní křest v pražském klubu Roxy.

Chlapce, který na posluchače zamračeně zhlíží z přebalu knihy, zvěčnil Ivan Pinkava. A právě tento model - František - se stal i jejím „včelím“ kmotrem. „Ivan Pinkava nafotil Františka s takovým pohledem, který je mnohoznačný a mnohoříkající, a velice se to hodí k tomu, co vyjadřuje naše hudba,“ pochvaluje si „wéčkař“ Lubomír Typlt.  

Kniha se esteticky přibližuje k dvěma předchozím deskám formace - Neurobeat a Tanec sekyr. Publikace obsahuje kompletní texty ze všech śtudiových nahrávek a také z několika bonusových skladeb, které posloužily jako podklad k filmové tvorbě nebo jako další spolupráce.

WWW vypouští Atomovou včelu (zdroj: ČT24)

Ačkoliv mají WWW na kontě jen tři nahrávky, na scéně se pohybují už dvacet let. V devadesátých letech bylo jejich jméno spojeno hlavně s propagací hip hopu na českém území - byli jednou z prvních rapových kapel. Jejich první videoklip Noční můra se v roce 1993 dostal dokonce na obrazovky České televize.

Pánové pomohli také rozvoji místního graffiti nebo breakdance. Od rapu se formace začala po pár letech odklánět, což postupně vedlo k rozpadu „party“ a k zamítnutí natočení desky. Tento sen se Ondřeji Anděrovi a Lubomíru Typltovi splnil až v roce 2006 prostředictvím labelu Big Boss. 

Během pauzy se oba členové věnovali vlastním aktivitám a z Typlta se stal uznávaný expresionistický malíř. Jeho kresby s díly dalších umělců ostatně zdobí i vnitřek Atomové včely. V současnosti dá kapela hodně na vizuální projev svých koncertů nebo na výtvarnou stránku videoklipů.

WWW se s novinkou vydají na celorepublikové turné, v jehož rámci překročí i hranice - podívají se do Bulharska či na Island.