Tam, kde všichni končí, Málek začíná

Jindřichův Hradec - Antonín Málek: K pětasedmdesátinám - jednoduše nazvaná výstava, jejíž vernisáž proběhla 30. května ve výstavní síni Muzea Jindřichohradecka „V jezuitském semináři“, poukazuje na významné jubileum neméně významného akademického malíře Antonína Málka, předního představitele české informelní malby.

Expozice představuje průřez výtvarníkovou tvorbou za poslední tři desetiletí. K vidění jsou díla od počátku osmdesátých let až po současnost. Od přelomu 50. a 60. let, tedy od svých studií na Akademii výtvarných umění, kde studoval v letech 1957-63, se Málek soustřeďuje především na malbu figurální a portrétní.

  • Antonín Málek: K pětasedmdesátinám zdroj: ČT24
  • Antonín Málek: K pětasedmdesátinám zdroj: ČT24

Po srpnových událostech roku 1968 Antonín Málek, který se kromě malby věnuje též fotografování, scénografii i odborné publicistice, emigroval do Švédska. Zde působil až do roku 1979, kdy se přestěhoval do německého Kolína nad Rýnem. V něm žije a tvoří dodnes. V muzeu vystavená díla začínají právě tímto „německým“ obdobím, tedy počátkem 80. let 20. století. Na nich může návštěvník pozorovat vývoj rukopisu, námětovou škálu a typickou barevnost v autorových obrazech, které jsou často sestaveny do tematických cyklů.

  • Antonín Málek: K pětasedmdesátinám zdroj: ČT24
  • Antonín Málek: K pětasedmdesátinám zdroj: ČT24

„Hradečáci si ještě mohou pamatovat slavnou autorovu performanci neboli vědecký experiment 'Strana ti dá křídla nebo snad nedá?' uskutečněný v roce 2006 na kostelní věži jako součást autorovy vernisáže obrazů a kreseb. Po ní a po sérii jindřichohradeckých výstav kreseb z dalekého Ladaku a Kambodže se Antonín Málek po letech opět vrací do Hradce s hlavními představiteli své tvorby, s obrazy,“ upozorňuje kurátor výstavy Jakub Valášek.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)