68. ročník festivalu Pražské jaro odnesl déšť

Praha - Poslední koncert 68. ročníku festivalu Pražské jaro se odehrál v neděli 2. června. Závěr festivalu ovnlivnily povodně. Pořadatelé se rozhodli výjimečně posunout začátek kvůli komplikované dopravě v centru a některým uzavřeným stanicím metra. Jen někteří posluchači však této možnosti využili. Prestižní závěrečný koncert k poctě legendárního dirigenta Václava Talicha byl svěřen České filharmonii, kterou ve Smetanově síni Obecního domu orchestr s řídil ruský dirigent Vasilij Sinajskij.

Program slavnostního večera připomněl hned dvě výročí: 130 let od narození Talicha i 100 let od prvního provedení baletu Svěcení jara Igora Stravinského, které zásadním způsobem ovlivnilo vývoj hudby ve 20. století. Zejména Svěcení jara z dnešního repertoáru sklidilo u přítomného publika velký ohlas a několikaminutový potlesk, vzájemně si děkovali i hráči s dirigentem.

Pražské jaro začalo tradičně 12. května, nabídlo 45 koncertů a šest operních představení. Podle pořadatelů lidé utratili za lístky 22,5 milionu korun a festival se vyprodal z 93 procent, což je nejvíc v historii.

České filharmonii a jejímu šéfdirigentovi Jiřímu Bělohlávkovi bude příští rok, kdy se bude připomínat takzvaný Rok české hudby, patřit zahajovací koncert se Smetanovou Mou vlastí. Letos se prestižního úkolu ujal Filharmonický orchestr francouzského rozhlasu.

V roce 2015, kdy festival „oslaví“ 70. narozeniny, chtějí pořadatelé pro zahájení oslovit opět orchestr z ciziny. Zahájit by ho mohl některý z německých symfonických orchestrů. „Snažíme se o to, aby to byl významný zahraniční orchestr a je pravděpodobné, že bude německý, ale nevíme který,“ uvedl ředitel festivalu Roman Bělor.

Stravinského Svěcení jara poprvé v bývalém Československu v roce 1926 koncertně provedl Talich s Českou filharmonií. Baletní obrazy z pohanské Rusi jsou považovány za zásadní přelom v hudbě minulého století. V době svého uvedení však vyvolaly u mnohých posluchačů spíš rozpaky pro své disonance, ostré zvuky a neobvyklé rytmy.

Na závěrečném koncertu zazněla i Smyčcová serenáda Talichova životního uměleckého přítele, skladatele Josefa Suka. Večer uvedla koncertní předehra Karneval Antonína Dvořáka, který řídil historicky první koncert České filharmonie v roce 1896 v Rudolfinu.