Členové komise ministryně kultury píší ministryni kvůli NG

Praha - V médiích se objevují spekulace o tom, že grémium, které má vybírat nového ředitele Národní galerie v Praze, bylo sestaveno účelově, a že vhodnou osobu má vybírat pouze ze dvou kandidátů, kteří se zúčastnili minulých konkurzů na šéfa NG. Jedná se o historika umění Jiřího Fajta a bývalého ředitele Moravské galerie Marka Pokorného. První jednání grémia je naplánováno na úterý 4. června. Ministerstvo kultury se k těmto spekulacím nevyjádřilo.

Členové komise ministryně kultury pro otázky galerií zřizovaných MK proto ministryni zaslali otevřený dopis, ve kterém zdůrazňují, že galerie není jen velkou sbírkovou institucí, ale má také pravomoci, které mají vliv na trh s uměním. Komise se během dvou uplynulých let zabývala zejména situací Národní galerie. „Přesto jsme se o kvapném odvolání ředitele NG Vladimíra Rösela dozvěděli z tisku, stejně i o ustanovení grémia, které má rozhodovat o novém řediteli NG,“ píše se v dopise, který podepsala polovina členů komise.

Problematika výběru prý je v tom, že přes jednoho z údajně uvažovaných kandidátů by na rozhodování NG o vývozním povolení na umělecká díla mohli získat vliv obchodníci s uměním. Podle komise také hrozí, že by některé soukromé osoby či subjekty mohli získávat přístup k informacím o církevních restitucích, které NG bude v nejbližší době řešit, případně je ovlivňovat.

Složení grémia oficiálně zveřejněno nebylo, podle informací v médiích v něm zasednou Lubomír Slavíček z Masarykovy univerzity, děkan FF UK Michal Stehlík, ředitelka Galerie hlavního města Prahy Magdalena Juříková, historikové umění Petr Wittlich a Karel Srp, ředitelka Společnosti Jindřicha Chalupeckého Lenka Lindaurová a Jana Pelouchová z Muzea Kampa; podle dalších informací ale Pelouchová jen vyřizuje elektronickou poštu za Medu Mládkovou, která je skutečnou členkou grémia a která se několikrát veřejně přimlouvala za to, aby ředitelem NG byl Jiří Fajt.

„Trh s výtvarným uměním přináší nejen rizika investic, ale zároveň možnosti značných zisků, používá se k uložení kapitálu, investicím i praní špinavých peněz. Silných zájemců, kteří od NG něco potřebují, je v této zemi celá řada, přičemž často jsou úzce napojeni na politickou elitu či jsou dokonce její součástí,“ připomínají odborníci.

Národní galerie
Zdroj: ČT24/Česká centra/Národní galerie

Minulý týden se také na ministryni podruhé obrátila Uměleckohistorická společnost s požadavkem, aby nový ředitel NG vzešel ze standardního otevřeného výběrového řízení, nikoli jen z jednání členů grémia, které má ministryni kandidáta doporučit.

Vydáno pod