Tanec Praha - Reminiscencí k novým zážitkům

Praha - Pestrým úvodním galavečerem odstartoval 25. ročník mezinárodního festivalu Tanec Praha. V průběhu večera se představili významní choreografové z Evropy, Izraele či Tchaj-wanu. Zahajovací večer tak dostal název Reminiscence, neboť všechny soubory, které vystoupily, už byly během uplynulých let mezi hosty festivalu. Tanec Praha potrvá v metropoli a dalších deseti městech do 4. července.

V žižkovském divadle Ponec tak 3. června diváci zhlédli kratší choreografie tchajwanského choreografa Lin Hwai Mina a jeho souboru Cloud Gate Dance Theatre, Palle Granhoje a dánského souboru Granhoj Dans, finského choreografa Jormy Uotinena a izraelského choreografa Ohada Naharina. 

Během zahajovacího večera byly předány ceny za nejlepší taneční počiny, jak o nich rozhodla porota během přehlídky Česká taneční platforma.

Ocenění Tanečnice roku 2013 získala Markéta Vacovská za svůj výkon v inscenaci One Step Before the Fall.

Taneční inscenací roku se stala choreografie Jezdci, kterou připravila Lenka Vagnerová se svým souborem.

Cenu za světelný design, kterou udílí Česká taneční platforma spolu s Institutem světelného designu, dostal Martin Špetlík za inscenaci One Step Before The Fall.

Cenu diváka si odneslo dílo Simulante bande skupiny VerTeDance.

K hlavním hvězdám letošního jubilejního ročníku festivalu patří inscenace 32 rue Vandenbraden vlámského souboru Peeping Tom a dílo Desh britského choreografa a tanečníka Akrama Khana. Festival nabídne téměř dvacítku souborů s díly 25 choreografů.

Podrobný program 25. ročníku festivalu Tanec Praha naleznete zde

Mezinárodní festival současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHAje každoročním vrcholem sezony. Důležitým posláním festivalu je inspirovat i konfrontovat domácí umělce a umožnit co nejširší laické veřejnosti vnímat současné trendy a vrcholná díla tanečně-divadelních oborů, a to nejen v Praze. Nedílnou součástí festivalu jsou tvůrčí setkání zahraničních umělců s českou taneční veřejností a diskuse se zástupci médií.