Nikolaev: Příběh kmotra by mohl společnost očistit

Kdo bude hledat Františka Mrázka jedna ku jedné, ten ho nenajde. Pro mě bylo podstatné být co nejvíce pravdivý v určité fikci, říká o natáčení filmu inspirovaném kontroverzním podnikatelem režisér Petr Nikolaev. Příběh kmotra by měl začít v českých kinech vyprávět v říjnu tohoto roku.

Nikolaev si rád vybírá látky z české historie. Z poměrně nedávné bylo jeho drama Lidice, z hodně vzdálené pak dokudrama o věrozvěstech Cyrilu a Metodějovi, jehož první díl odvysílá Česká televize 29. června. Souběžně s filmem o „apoštolech Slovanů“ točil také film, který vychází z bestselleru Jaroslava Kmenty Kmotr Mrázek. Nikolaev ke snímku napsal i scénář.

Příběh kmotra je sice inspirován skutečnou postavou, zastřeleným podnikatelem, který byl považován za šéfa českého podsvětí, ale není jeho životopisem ani rekonstrukcí případu. „Mojí rolí není usvědčovat nebo přinášet nová zjištění. Vyprávím poměrně stylizovaný příběh, který má nadčasový dopad. Pro mě bylo podstatné být co nejvíce pravdivý v určité fikci,“ upozorňuje Nikolaev.

Hlavní postavu, kterou ztvárnil slovenský herec Marko Igonda, sestavil z osudů dalších „kmotrů“. „Film popisuje okolnosti předchodu této společnosti z komunismu do kapitalismu prostřednictvím příběhu mafiána, což je postava, která prochází v různých podobách dějinami. Takže tento příběh není novým příběhem, pouze události jsou nové,“ vysvětluje.

Rozhovor s Petrem Nikolaevem (zdroj: ČT24)

Obecnější popis kmotrovství a mafiánství může podle něho společnosti pomoct. „Lidé potřebují určitou katarzi, jsou ze současnosti znechucení,“ domnívá se. „Pakliže někdo zlo popíše, do určité míry je vymýtá. Mým ideálem je, aby Příběh kmotra dokázal společnost nějakým způsobem očistit.“