V Katedrále sv. Víta zazní Verdiho Requiem

Praha - Koncert Defiant Requiem: Verdi v Terezíně je vzpomínkou na uvedení Verdiho Requiem v terezínském ghettu během 2. světové války. Operu tehdy pod vedením dirigenta Rafaela Schächtera nastudovali židovští hudebníci, sbor a sólisté, kteří byli v tomto ghettu internováni a prostřednictvím hudby se nacistům symbolicky postavili na odpor.

Pod taktovkou maestra Murryho Sidlina zahraje Requiem 6. června Pražský symfonický orchestr. Sólisty Jitku Burgetovou (soprán), Veroniku Hajnovou (mezzosoprán), Stevena Tharpa (tenor) a Romana Vocela (bas) doprovodí Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasileka a Kühnův smíšený sbor vedený Markem Vorlíčkem. Součástí více než dvouhodinového monumentálního koncertu budou filmové sekvence připomínající každodenní život v terezínském ghettu a doprovodné slovo Murryho Sidlina (překlad do češtiny je zajištěn).

  • Z dokumentu Defiant Requiem zdroj: Židovské muzeum
  • Verdiho Requiem v Terezíně zdroj: Židovské muzeum

Hudební událost provází premiérové uvedení dokumentu Defiant Requiem v České republice - 7. června ve 13 hodin v kinosále v Muzeu ghetta v Terezíně a 9. června v Praze. Režisér Doug Shultz v působivém dokumentu zachytil znovuuvedení Verdiho Requiem v terezínském ghettu. Ve filmu vystupují přímí pamětníci, objeví se originální animace, zazní nádherné chorály.