Krocení nelidy roztočí otáčivé hlediště

Český Krumlov - Výpravná komedie plná změn, zázraků, hudby a divadelní poezie zahájí 6. června sezonu na otáčivém hledišti v zahradě českokrumlovského zámku. Hru Král duchů a Třeštil aneb Jak zkrotit nelidu nastudoval režisér Břetislav Rychlík s činohrou Jihočeského divadla.

„Je to taková lidová fraška. Vychází z principu Vídeňského lidového divadla, které ale trošičku navazovalo na komedii dell'arte. Je to pohádka s morálním poučením o polepšeném nelidovi, který nahlédne prostřednictvím převtělení do svého nitra,“ porozradil Rychlík.

Hru o napravení „misantropického“ hrdiny s původním názvem Alpský král a nelida napsal rakouský dramatik, herec a divadelní principál Ferdinand Raimund v roce 1828. Před uvedením na točně prošel jeho text výraznou úpravou. Rychlík ke hře přidal rámec komediantské kočovné společnosti.

Podle dramaturgyně Kristýny Čepkové to má dvě výhody: „Do jisté míry to trochu potlačuje naivitu hry. Je velmi dobře napsaná, ale nese spoustu dobových rysů, které dnešnímu divákovi mohou připadat už jako příliš pohádkové nebo naivní, a tady je prostor pro rozehrávání toho druhého plánu a třeba i komentáře toho, co sledujeme v plánu prvním. Druhá věc je, že si herci mohou užít čirého komediantství.“

V titulních rolích kouzelné romanticko-komické hry uvidíte Romana Nevěčného jako Třeštila a Ondřeje Veselého coby Alpského krále Astragala. V rolích Třeštilovy rodiny, sousedů i mnoha nadpřirozených bytostí vystoupí takřka celý soubor činohry Jihočeského divadla.

Na závěr nutno podotknout, že zkoušky této komedie rozhodně nepatřily k těm jednodušším. Naopak – herci a celý tým zkoušeli do úmoru a celou akci označili jako jednu z nejnáročnějších v historii. Nehledě na to, že herci na zkouškách nepřetržitě pobíhali mezi deštěm a kroupami, počasí nepočasí. Večer navíc klesala teplota pod deset stupňů Celsia. Při jedné ze scén se Alspký král dokonce zřítil z plošiny. 

Diváci v Krumlově uvidí letos osmdesátku představení. Každý jihočeský soubor uvede svou premiéru, mezi nimi třeba i pošťáckou pohádku. Výtěžek z tržby půjde na pomoc pasovskému divadlu. „Máme tam své kolegy a to divadlo bylo asi hodně zničené,“ uvedl ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták. 

Zájemci se kvůli povodním nemusí bát ani neprůjezdných silnic. Cesty směřující do Krumlova jsou bez problémů průjezdné.

V Krumlově se usídlil Král duchů (zdroj: ČT24)