Kam po povodních (ne)vyrazit za kulturou

Praha – Své programy mění kvůli povodním také mnohé kulturní instituce. Také leckteré akce pod širým nebem byly buď zrušeny, nebo jim byl posunut termín. Podívejte se, kam se v těchto dnech dostanete, která divadla hrají a které kluby byly nuceny zavřít.

Podzemní prostory Divadla pod Palmovkou zaplavila velká voda. Zničila technické zázemí a všechna důležitá energetická centra jsou tak mimo provoz. Dramaturgie divadla uvedla, že je přístup do celé budovy nadále uzavřen. „Až do odvolání jsou zrušena všechna naše představení, určitě nebudeme hrát do konce června,“ uvádí na svých internetových stránkách. Případní zájemci nemohou počítat ani s otevřenou pokladnou, do divadla se nejde ani dovolat. V případě potřeby mohou návštěvníci personálu volat na mobilní telefony, které získají v sekci Kontakty. 

Velká voda se přehnala i přes Žluté lázně. Přestože byl zrušen dnešní program pro rodiny s dětmi a stejně tak i stand up comedy večer Na ležáka (19. 6.), jiné změny v plánování lázně neuvádí. Tamní tým slibuje, že „žluťáky“ postaví na nohy tak rychle, jak jen to bude možné. Zároveň ale nedokáže odhadnout, jak dlouho to bude trvat. „Pokud by kdokoli z Vás chtěl přijít pomoci s úklidem našich lázní, budeme rádi za každou ruku, která přispěje k obnovení našeho areálu,“ vyzývají veřejnost. O aktualitách budou lidé informováni na sociálních sítích a na webu. 

Na delší dobu se zavřely také dveře Muzea Kampa. Připravovaná výstava Geralda Scarfa Pink Floyd v Praze bude otevřena v náhradním termínu, o němž bude veřejnost včas informována. 

Zaplavené Muzeum Kampa
Zdroj: ČT24

Návštěvníci se nějaký čas nepodívají ani do útrob Valdštejnské jízdárny. Stejně bledě je na tom i Jazz Dock, který stojí přímo na Vltavě - je uzavřen minimálně do poloviny července. Umělci ale spontánně zorganizovali koncert na podporu a obnovu klubu – 11. 6. proběhne dobročinná akce v Lucerna Music Baru. Mezi vystupujícími jsou např. Lenka Dusilová, Aneta Langerová, Beata Hlavenková nebo Dan Bárta. Odsouvá se také Pražská muzejní noc, náhradní termín bude teprve oznámen.

Festival United Islands byl posunut na termín od 20. do 22. června. Podmáčená půda neumožňuje scény postavit v lokalitách Kampy, Petřína a Kinského zahrady, a tak se festival s největší pravděpodobností přesune na Ladronku. Organizátoři o této možnosti teprve jednají, ale definitivní slovo ještě nepadlo. 

„Největší dětský mejdan“ Kašpárkohraní konající se v neděli 16. června se přesunulo ze Stromovky před pražskou oboru Hvězda. Výtěžek z akce poputuje lidem zasaženým záplavami. Stejně štědrý přístup zaujalo i Divadlo v Řeznické, které podpoří postižené záplavami a věnuje jim výtěžek z jednoho svého představení. Podle zástupkyně této scény Lenky Dohnalové půjde 24. června o inscenaci Zlomatka, kterou doplní hudební recitál jejích protagonistů Jitky Smutné, Radka Valenty, Ivana Korečka a Terezy Nekudové. 

Kde se hraje 

Hudební divadlo v Karlíně zrušilo muzikál Aida (11. a 12. září), což nemá ale s povodněmi nic společného, a žádné další rušení představení nechystá. Stejně tak pokračuje Divadlo Archa, podle plánu jede také Ypsilonka. Otevírá se také Anežský klášter.

Rozvodněná Vltava u Národního divadla
Zdroj: Facebook/Martin Hundák

Navzdory mimořádné situaci hraje podle programu také Národní divadlo, které bylo zabezpečeno novými protipovodňovými vraty a velká voda se ho nedotkla. Od včerejška se do plného provozu zapojilo také Divadlo v Dlouhé, bez úhon pokračuje i Dejvické divadlo

Dnes se mimo jiné na Výstavišti otevírá interaktivní výstava pro děti a dospělé Moje cesta, jejímž cílem je zprostředkovat zážitkovou formou každodenní život lidí se zdravotním postižením. „Návštěvníci budou moci poznat a vyzkoušet si každodenní život lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Zjistí, že jejich světy nejsou odlišné, jen musí na svých cestách překonávat jiné překážky,“ vysvětlila Jana Vožechová z Nadace Sirius. Více na www.chodicilide.cz.

Nedošlo ani ke zrušení Respect festivalu, který proběhne v původním termínu 15. a 16. června, pouze se přesunul na ostrov Štvanice. Plně funkční jsou i hudební kluby Rock Café nebo Futurum.