Češi slaví úspěch. Menzel či Kožená převezmou světové ceny

Kluž – Režisér Jiří Menzel zítra převezme ocenění za celoživotní dílo na filmovém festivalu v Kluži. Výběr jeho snímků mohli rumunští návštěvníci zhlédnout v průběhu prvního červnového týdne v rámci akce Czech Film Hunting, již organizovalo České centrum Bukurešť. Mezi další Čechy, kteří slaví úspěch ve světě, se v sobotu zařadí také laureáti Zlaté medaile za zásluhy na poli umění - Soňa Červená, Magdalena Kožená, Jiří Bělohlávek a Karel Komárek jr.

Po titulu Přítel českého umění, který režisér převzal v květnu spolu s Henrim Bonnetem, na Menzela čeká další cena. V Rumunsku si ji vyzvedne osobně už zítra. Slavnostní ceremoniál je součástí významného rumunského filmového festivalu konaného v Kluži. 

Czech Film Hunting probíhal celkm pět dní. V jeho rámci byly uvedeny desítky filmů českých tvůrců na neobvyklých místech – např. v textilní továrně, aristokratickém paláci, v zahradě muzea nebo v centru města v opuštěných garážích Ciclop, které jsou označovány za architektonický skvost. 

Transylvánský mezinárodní filmový festival

Jedná se o poměrně mladou záležitost, akce vznikla v roce 2001. Do roku 2009 se jednalo o jediný mezinárodní festival v Rumunsku. Cenu za celoživotní dílo na něm převzala už Claudia Cardinalová nebo rumunský herec Florj Piersic. Před dvěma lety přilákal festival víc než padesát tisíc návštěvníků.

Vedle Menzela tak nesměly chybět projekce filmů jeho kolegů Miloše Formana (promítal se Amadeus) Jana Švankmajera (Šílení) nebo Juraje Herze (Upír z Feratu, Spalovač mrtvol).

„Rumunské publikum má filmy Jiřího Menzela velmi v oblibě a on sám je zde velmi populární – svědčí o tom i fakt, že před dvěma lety byl prezidentem Rumunska dekorován rytířským řádem a letos převezme cenu od největšího filmového festivalu v regionu,“ prohlásil René Kubášek, ředitel Českého centra Bukurešť. 

Mimo udělené ceny se v klužském Muzeu umění otevře výstava, na níž bude vyvěšeno sedmnáct plakátů k Menzelovým snímkům, kterou zapůjčila sbírka Terry Posters.

A medaile za zásluhy získává…

Jiří Menzel ale není jediný Čech, který získává ocenění. V ten samý den totiž budou v Praze slavnostně uděleny čtyři Zlaté medaile za zásluhy na poli umění. Uděluje je Mezinárodní výbor Kennedyho centra pro umění (KCICA). Ocenění většinou „spadne do klína“ předním světovým uměleckým osobnostem, letošními laureáty jsou mezzosopranistky Soňa Červená a Magdalena Kožená, dirigent Jiří Bělohlávek a filantrop a mecenáš Karel Komárek jr.

KCICA existuje od roku 2001 a snaží se podporovat mezinárodní uměleckou a kulturní výměnu a posílit mezinárodní aktivity.