Poznejte Jeruzalém všemi smysly

Praha - Divadlo, hudba, film, tanec, výtvarné umění a také gastronomie - během Dnů Jeruzaléma v Praze můžete izraelskou kulturu poznat téměř všemi smysly. Festival, který se koná od 13. do 22. 6. je podle pořadatelů historicky první takto ucelenou reprezentativní přehlídkou izraelské kultury a Jeruzaléma za hranicemi země.

„Festival má dvě hlavní části. Studentskou, která se bude dít 15. a 16. června v multifunkčním prostoru Containall na Letné, kde se představí studenti uměleckých škol z Jeruzaléma. A druhá část se bude odehrávat v kině Světozor, 18. a 19. června zde budou představeny izraelské filmy z posledních let,“ uvedl k programu dramaturg Štefan Cima.

Uveden bude například snímek Footnote režiséra Josepha Cedara, který v Izraeli vyhrál obdobu Českého lva a byl v roce 2011 nominován na Oscara. Není v programu ale snímkem jediným. „Tematicky bych filmy rozdělil do dvou skupin,“ představil Cima blíž izraelskou kinematografii. „První uspokojí většinové diváky, druhá část odráží problémy, které v Izraeli jsou. Nejen otázku konfliktu a společnosti, ale hodně se zaměřují i na rodinu a člověka v současné době.“

Rozhovor s dramaturgem Štefanem Cimou (zdroj: ČT24)

K pozoruhodným divadelním představením bude podle pořadatelů patřit Paper Cut, multižánrové vizuální divadlo umělkyně Yael Rasooly, na kterou jste mohli loni zajít na loď Tajemství bratří Formanů. Jedním z nejvýraznějších hostů je videoperformer Yehuda Braun, který představí osobitý koncept White Soldier. Ve vojenské uniformě a nabarvený nabílo prochází Jeruzalémem a natáčí reakce lidí. „Jako většina Izraelců má za sebou povinnou vojenskou službu. Byl v pásmu Gazy, zažil válku a z toho vykrystalizovala performance, v níž vystupuje jako pacifistický element, jako katalyzátor dialogu obou stran,“ vysvětlil dramaturg.

Hudební Jeruzalém pak mohou zájemci poznat na festivalu United Islands, na němž zahraje 21. a 22. června několik izraelských kapel. A za izraelskou gastronomií můžete vyrazit do restaurace Bar Bar, kde budou pod dohledem dvou šéfkuchařů z jeruzalémských restaurací podávány Chutě Jeruzaléma.

Potěšující je, že Dny Jeruzaléma v Praze jsou přístupné zdarma - s výjimkou projekcí v kině Světozor a představení v rámci festivalu Tanec Praha.