V Praze hrají My Bloody Valentine. Zacpěte si uši!

Praha - Irská kapela My Bloody Valentine se umí ozvat. Předchází ji totiž pověst jedné z nejhlasitějších kapel světa. Čeští fanoušci mohou vyzkoušet, zda jejich bubínky hudbu skupiny snesou i naživo, dnes, kdy My Bloody Valentine zahrají v pražském Divadle Archa.

V Praze se kapela zastaví v rámci turné k nejnovější desce m b v., kterou nejhlučnější kapela vydala bez velkého humbuku v únoru letošního roku. Po 22 letech od předchozí Loveless. Za tu dobu se My Bloody Valentine stačili rozpadnout a zase dát dohromady.

Vznikli v irském Dublinu v roce 1983, veřejnost si jich pořádně všimla až spolu s jejich prvním albem v roce 1988, nazvaném Isn't Anything. Zároveň se proslavili svými koncerty, na nichž se členové kapely téměř nehýbali a ani se nedívali na diváky. Britská média jejich styl označila za „shoegazing“. Jako předskokani My Bloody Valentine v Arše vystoupí mladá rakovnická „shoegaze“ kapela Manon Meurt.

Irská formace je jednou ze zásadních kapel, které na přelomu 80. a 90. let minulého století ovlivnily podobu rockové hudby. Podobně jako třeba Sonic Youth nebo Jesus and Mary Chain předefinovala, jak vnímat v hudbě hluk. Na pražském koncertě doporučují pořadatelé zacpat si uši. „Osobám s citlivějším sluchem doporučujeme vzít si špunty do uší, na koncertě samotném bude tato ochrana také k dostání,“ přidala praktickou informaci Lenka Muráriková z pořádající agentury.