Česká architektura v Atlasu nepostaveného světa

Londýn - Tři české architektonické ateliéry dostaly na Londýnském festivalu architektury příležitost ukázat, co dovedou. Mezi šedesáti 3D modely ze čtyřiceti zemí jsou vystaveny také tři české návrhy. Architekt Jiří Opočenský navíc může se svým projektem 11. června seznámit odborné pulbikum.

Výstava Atlas nepostaveného světa představuje modely budoucích staveb. Je součástí pravidelné přehlídky International Architecture Showcase pořádané v rámci Londýnského festivalu architektury, jehož letošní ročník se koná od 7. do 27. června.

Petr Hájek Architekti zde prezentují projekt Krkonošského centra environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí, výrazný příklad konceptuální a kontextuální architektury, kde je výsledná budova hybridem mezi krajinou a domem, modelem okolních hor. Na druhé straně Ateliér Šépka zastupuje rezidenční architekturu s vizionářským projektem dům-zahrada, spojujícím obytný prostor se zahradou v jeden celek.

Příkladem citlivého přístupu k restaurování v rámci historického centra je pak Spolkový dům Slavonice, který již získal cenu pro mladé architekty v roce 2009, z ateliéru opočenský valouch architekti. První z dvojice - Jiří Opočenský - bude 11. června jedním z osmi architektů, kteří dostanou v rámci doprovodné akce Setkání s architekty možnost představit svůj ateliér a projekt.

Na výstavě se česká architektura ocitá bok po boku takových ambiciozních projektů, jako je nové muzeum v Tróji od tureckého studia Yalin Mimarlik Architects či prototyp plovoucí školy pro Lagos od NLE z Nigérie.

Vydáno pod