Geniální Cimrmanova opereta Proso zazní i ve vašem kině

Praha - U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského Riesenradu byla vypsána soutěž o nejlepší operetu. Obeslal ji také známý český génius Jára Cimrman, a to rozmáchlým sedmihodinovým dílem Proso. Díky své snad jediné záporné vlastnosti, totiž drobnému škudlilství, nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální dílo doslova rozebrali.

Unikátní koncertní provedení slavných melodií „odcizených“ z operetní fresky Proso bude v sobotu 13. července večer v přímém přenosu uvedeno na plátnech kin po celé České republice. Původní Cimrmanova opereta zazní v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Libora Peška jako součást festivalu Prague Proms.

Vědecký tým českých cimrmanologů zároveň během večera posluchačům dokáže, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a dalších operet je právě Cimrman.

Tenor buffo Miloň Čepelka

Jako sólisté vystoupí sopranistka Adriana Kohútková, tenoři Tomáš Černý a Miloň Čepelka. Koncert doplní fundovaný výklad cimrmanologů Zdeňka Svěráka, Miloně Čepelky, Petra Bruknera a Roberta Bárty, kteří divákům prozradí nejednu perličku ze zákulisí vzniku tohoto zapomenutého díla. Režie již druhého „cimrmanovského“ přenosu do kin se opět ujme Jan Svěrák. Přímý přenos, který zajišťuje distribuční společnost Aerofilms, podpoří charitativní organizaci Centrum Paraple.

  • Zdeněk Svěrák: „Národní symfonický orchestr nás oslovil s nápadem uspořádat koncert, v němž by zazněly slavné skladby vykradené jinými autory z Cimrmanovy ztracené operetní fresky Proso. S návrhem jsme souhlasili a po dobré zkušenosti s loňským živým přenosem hry České nebe jsme se rozhodli jít stejnou cestou.“

Odcizené melodie zazní ve svém původním zpracování podle Svěráka po dlouhých 120 letech. Předprodej vstupenek v jednotlivých kinech byl už zahájen, cena je od 300 korun. Nyní jsou do projektu zapojena kina ve více než třech desítkách měst.

Seznam kin, kde můžete představení sledovat, naleznete zde.

První přímý satelitní přenos vysílaný z území České republiky se uskutečnil loni v říjnu, v 63 českých a deseti slovenských kinech jej sledovalo téměř 11 tisíc diváků. Přenášeno bylo výroční představení České nebe, uváděné u příležitosti 45. narozenin Divadla Járy Cimrmana. Přes internetový stream přenos sledovalo z domova 51 237 lidí, mnoho dalších pak během podzimu představení vidělo v kinech ze záznamu.

Více informací na webu Aerofilms.