Zemřela Trautenberkova stvořitelka Marie Kubátová

Praha – Minulý týden zemřela populární dětská spisovatelka Marie Kubátová. Proslulá krkonošská pohádkářka odešla ve věku devadesáti let. Informoval o tom server iDNES.cz.

Kubátová se sice narodila v Praze, přesto se raději pohybovala v lidovém prostředí Krkonoš, kde sbírala zvěsti v horských chalupách. Pověsti a náměty sbírala spolu se svou matkou, spisovatelkou Amálií Kutinovou.    

„Byla to typická dáma ze staré školy, pracovitá a empatická. Její knihy byly plné citu a pochopení, byla doslova léčitelkou těla i duše,“ řekla Slávka Kopecká, která jí během deseti let vydala desítku knih především pro dospělé. Oceňovala prý především její úctu k jazyku, která se dnes už nevidí.
„Vynikající byla především v krkonošském i valašském nářečí. Byla znalkyní folklóru a fantastickou vypravěčkou pohádek,“ dodala.

Právě Kubátové vděčí generace dětí za nesmrtelnou postavu Trautenberka z Krkonošských pohádek. Přestože jejich skutečnou autorkou byla Božena Šimková, která se v sedmdesátých letech nemohla z politických důvodů ke svému autorskému scénáři hlásit, byla to spisovatelka, která byla v titulcích uvedena coby autorka námětu. Na večerníčku s ní spolupracovala ještě Zdenka Podhrázská. 

Krkonošská pohádka / František Peterka, Ilja Prachař
Zdroj: ČT24/ČT

Seriál večerníčků o bájném Krakonošovi Krkonošské pohádky natočila režisérka Věra Jordánová v Československé televizi. Skládá se z dvaceti desetiminutových epizod. Letos v únoru 2013 se stal na základě ankety diváků nejlepším večerníčkem.

Po své matce, autorce Gabry a Málinky, Kubátová podědila spisovatelský talent i lékárenský plášť. Sama se představovala jako venkovská apatykářka. Prošla malé apatyky ve Špindlerově Mlýně a Maršově a nejdelší léta odsloužila ve Vrchlabí. Lékárna byla pro ni obživou i inspirací pro její knihy.

Kubátová byla velmi pilnou spisovatelkou. Na plný úvazek se ji stala od roku 1979. Jen knih vydala v rozmezí let 1956 až 2011 na osm desítek. V roce 2009 jí Akademie literatury české udělila Cenu Boženy Němcové.

Vydáno pod