Shakespearovské slavnosti vítají nováčky i osvědčené trháky

Praha – Letní shakespearovské slavnosti se blíží. Nejvyšší purkrabství Pražského hradu ožije už 25. června klasickou komedií Williama Shakespeara Sen noci svatojánské, která patří mezi festivalové novinky. Letošní verzi zpracovalo režisérské duo SKUTR (Lukáš Trpišovský, Martin Kukučka), které do hlavních rolí obsadilo Davida Prachaře, Hanu Vagnerovou a Vandu Hybnerovou.

Přestože pražská scéna slavnostem dominuje, bude se opět hrát na plenérových scénách v Praze - kromě Hradu na nádvoří Hudební a taneční fakulty na Malostranském náměstí - a dále v Brně, Zvolenu a v Ostravě či v Bratislavě - poslední dvě města si produkují vlastní inscenace, zbytek her vychází z pražské „centrály“. 

Diváci se kromě výše zmíněného „Snu“ mohou těšit také na Richarda III., který měl na slavnostech premiéru minulý rok v obsazení s Jiřím Langmajerem a Klárou Issovou. Reprízy se dočká i Zkrocení zlé ženy a Veselé paničky windsorské s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou, z nichž se během pěti let, kdy jsou na repertoáru, stal návštěvnický hit. Ostrava si pro své diváky připravila hru Marná lásky snaha.

Dva páni z Verony zavítají do Prahy až ze Slovenska a odehrají se tedy ve dvojjazyčné verzi s Lukášem Vaculíkem, Zuzanou Norisovou, Ondřejem Kovaľem a Milo Kráľem. Ze slovenských inscenací byly vybrány ještě Večer tříkrálový a slovenská verze Richarda III. Není to poprvé, kdy jsou slavnosti česko-slovenské.

Vznik festivalu inicioval Václav Havel, který začátkem 90. let zpřístupnil Pražský hrad umělcům a veřejnosti. První shakespearovské představení se tu uskutečnilo v roce 1990, od roku 1998 se tu slavnosti pořádají pravidelně. V prvních letech byly na repertoáru maximálně dvě inscenace, které se hrály celé léto.

Pořadatelé pro letošní ročník slíbili vybudovat netypickou jevištní dekoraci, v níž se bude střídat noc a den. Ruku v ruce s ní půjdou i extravagantní kostýmy.

Rozhovor s uměleckým ředitelem Liborem Grossem (zdroj: ČT24)